lauantai 13. joulukuuta 2014

Miksi pakkoruotsi on tärkeää

Suomessa ruotsinkielisten on käytännön syistä kaikkien opiskeltava suomea pärjätäkseen de facto käytännössä yksikielisessä maassa. Se on ehdottomasti väärin.

Siksi pakkoruotsi on erittäin tärkeä osa politiikkaa. Sen tarkoitus on myös kyykyttää suomenkielisiä suomalaisia ja toimia opintojarruna näille. On kuitenkin esitetty, että monille suomalaisille olisi enemmän hyötyä jonkin muun vieraan kielen osaamisesta.

Korkeakoulutetuilla suomenkielisillä on olemassa virkamiesruotsi, joka pitää muodollisesti, ei välttämättä käytännössä, osata, jos pääsee sellaiseen virkaan, jossa sellaista vaaditaan. Mutta miten piiskata korkeakoulutetut osaamaan paremmin ruotsia?

Englannin kielen osaaminen on usein avain ulkopuoliseen maailmaan Suomen ulkopuolella. Tietysti parempi olisi, jos kyseessä olisi joku kansallisesti neutraali kieli, ettei yksikään etninen ryhmä saisi kohtuutonta etua maailmassa siitä, että hänen oma äidinkielensä on de facto kansainvälinen kieli. Mutta kun englanti vain sattuu olemaan tärkein kansainvälinen kieli maailmassa, niin sen tosiasian kanssa joutuu vain elämään.

Englannin kielen taitoakin tärkeämpi taito maailmassa on matematiikan jonkintasoinen hallinta. Ja yhtä tärkeä taito kuin se, on suomenruotsin osaaminen.

Englannin kieli voitaisiin korvata myös muissa maissa kuin Suomessa suomenruotsilla.

On esitetty, että Suomen virallisen kaksikielisyyden ylläpito ei välttämättä vaadi sitä, että kaikki suomenkieliset opiskelevat ruotsin kieltä. Tämän mukaan saattaisi riittää, jos virastoissa olisi aina ainakin joku sellainen asiakkaita palvelemassa, joka riittävässä määrin hallitsee suomenruotsin. Ruotsin kieli on kuitenkin Suomessa varmistamassa korkeakulttuurin elinehtoja, joten se on pakko säilyttää kouluissamme pakollisena.

On myöskin esitetty, että pakkoruotsi ei ole tehnyt suomenkielisestä väestöstä hyvin ruotsia osaavaa. Tämä väite on kuitenkin väärin ja hyvin loukkaava, kun ottaa huomioon sen, miten paljon kouluissamme panostetaan ruotsin kielen osaamiseen.

Kaikki liberaalit hyvät ihmiset myöskin kannattavat sitä, että suomen kielestä ei ikinä tule virallista kieltä Pohjoismaiden neuvostoon.

Pakkoruotsi on Suomen afrikaans. Siksi me tarvitsemme sitä. Kuten afrikaans oli Etelä-Afrikan tasavallan mustille tärkeä kieli, jolla pääsi lähes yhteiskuntakelpoiseksi yhteiskunnan jäseneksi, niin samaten ruotsin kielen pakko-opiskelu tekee suomenkielisistä ihmisistä kelvollisia elämään Maapallolla. Ilman ruotsin kieltä Suomi olisi Pohjolan Pohjois-Korea, jonka kouluissa ei myöskään opeteta pakkoruotsia taikka pakkoafrikaansia.

PS Voit myös tehdä "kielimatkan" aiheeseen, onko Ugandassa puhuttava ganda tärkeä kieli.

8 kommenttia:

 1. Suomella on nykyisellään luultavasti enemmän kauppaa Kiinan kuin Ruotsin kanssa, sekä eri Hi-Tech alojen yhteistyötä vaikka hurumykky. Olen aivan vakuuttunut siitä, että Åbo Akademin Hankenin kouluttamat ekonomit kykenevät aivan suveränt hoitelemaan kauppasuhteet Ruotsin kanssa. Mitä me lähitulevaisuudessa todella tarvitsemme, on Kiinan kielen taitoisia kauppamiehiä ja tekniikan osaajia. Eli kannatan yksi- eikun vähintään kaksimielisesti pakkokiinaa alkaen jo ala-asteelta kaikille suomenkielisille koululaisille. Ruotsia äidinkielenään puhuvien täytyy keskittyä oman kansanosansa (lue: saariston vanhusten) hoitamiseen, joten heidät voitanee vapauttaa tästä. Sen tilalla heille voidaan opettaa vaikka 30-vuotisen sodan historiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hienoa, mutta unohdat yhden asian, sen että ruotsinkieliset ovat jumalia.

   ...Yritin itse opiskella välillä kiinaa kotitarpeiksi, mutta minulla meni hermot sen kanssa jo heti alussa.

   Poista
  2. Täytyy kysyä veljentytöltä joskus, millaista kiinan opettelu on. He kun koko perhe asuivat Shanghaissa muutaman vuoden, ja meidän suvun nuorempi kielinero opetteli kiinaa silloin, tietenkin.

   Tuo jumaluus tuppaa unohtumaan kun omat isovanhemmat piilottivat sen niin hyvin, antoivat itsestään aika lailla inhimillisen vaikutelman.

   Poista
  3. Taitavat parhaat jumalista olla juuri sellaisia.

   Poista
 2. Korkeakoulutetut saadaan osaamaan ruotsia kun tyrkätään vain virkamiesruotsin vaatimukset riittävän korkealle. Kun opiskelijat hoksaavat, ettei läjä valmentavia kursseja riitä vielä edes kurssin läpäisyyn, niin kyllä alkaa kielen käyttö kiinnostamaan ihan myös arkipäivässä.

  Ainoa ongelma on tietysti se, kuinka tämä vaatimus saadaan kestämään läpi korkeakoulutetun virka-iän. Jostain syystä kun meinaavat virkoja toimittaessaan raukat unohtaa koko ruotsin kielen. Ehkä joku vuotuinen, maksullinen kielikoe tsemppaisi pitämään yllä opittuja taitoja.

  Toinen vaihtoehto on tietenkin se suora suomen kielen potkiminen pois koko maasta. Tässä kannattaa ottaa mallia siitä miten Saamelaiset laitettiin aikoinaan ojennukseen. Saamelaiset lapset laitettiin täysin suomenkielisiin kouluihin ja kiellettiin puhumasta omaa kieltään. Tyhmiksikin niitä haukuttiin kun eivät luonnostaan ymmärtäneet toista kieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh. Voitaisiin perustaa lopuksi reservaatti viimeisiä suomenkielisiä varten, jotta kunnon ihmiset voisivat käydä pällistelemässä siellä näitä puhumassa omituista kieltään.

   Poista
 3. "Kuten afrikaans oli Etelä-Afrikan tasavallan mustille tärkeä kieli, jolla pääsi lähes yhteiskuntakelpoiseksi yhteiskunnan jäseneksi, niin samaten ruotsin kielen pakko-opiskelu tekee suomenkielisistä ihmisistä kelvollisia elämään Maapallolla."

  Hyvin kiteytetty, Tom!

  VastaaPoista