tiistai 16. joulukuuta 2014

CIA:n johtaja kidutusraportista: Kiduttaminen on virhe!

9. joulukuuta Yhdysvaltain senaatin tiedusteluvaliokunta oli julkaissut laajan raportin, jonka mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA oli käyttänyt muun muassa seksuaalisen väkivallan uhkaa, valeteloituksia ja vesikidutusta kuulusteluissaan.

CIA:n johtaja John Brennan selittelee, että CIA:lla oli ollut kovin vähän kokemusta asioista ja sen kuulustelijat olivat olleet turhan huonosti koulutettuja myös.

Brennan sanoo, että joissain harvoissa tapauksissa tiedustelupalvelun virkailijat olivat käyttäneet luvattomia ja vastenmielisiä kuulustelumenetelmiä ja sanoo, että kaikkien pitäisikin torjua ne. Hän sanoo: "Me emme vaatineet heitä riittävästi vastuuseen virheistään."

Brennan väittää myös: "CIA on uudistunut. Virheitä ei voi tapahtua enää."

Myönteistä tässä on se, että Yhdysvaltain senaatti oli teettänyt raportin oman valtion harjoittamasta kidutuksesta. CIA:n nykyinen johtaja Brennan ilahduttavasti myös on sanonut, että CIA:n henkilöstön harjoittama kiduttaminen ei ollut sääntöjen mukaista ja että kiduttamisessa on kyse "virheestä".

Mielestäni kuitenkaan kyse ei ollut pelkästään "virheistä". Kiduttaminen on selkeästi väärin ja vastoin länsimaisen arvoyhteisön arvomaailmaa. Kiduttamiseen syyllistyneet pitäisi myös saattaa vastuuseen teoistaan. Saman pitäisi päteä heihin, jotka ovat laiminlyöneet valvontavelvollisuutensa ja näin edesauttaneet kiduttamista.

Epäilen, että tällaista ei tapahdu. Mutta onhan se sentään jotain, että CIA pitää nykyään kiduttamista "virheenä". Monet maat eivät vieläkään pidä sitä edes virheenä. Mutta demokratian ja ihmisoikeuksien majakkana esiintyvän maan pitäisi pystyä kyllä parempaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti