tiistai 16. joulukuuta 2014

Virtuaalinen kehonvaihto muokkaa asenteita parempaan suuntaan

Kun näet toisen ihmisen tekevän tai tuntevan jotain, tunnet samaa omassa kehossasi; osittain tähän perustuu empatia. Toisaalta tällainen empatia herää heikommin, jos toinen ihminen on esimerkiksi erivärinen tai kovin eri-ikäinen kuin sinä. Alitajuista empatiaa voi petrata illuusioilla, joissa koehenkilöt näkevät itsensä esimerkiksi toisenvärisessä kehossa, osoittivat vuosina 2012–2014 eri tahoilla tehdyt tutkimukset. Nyt brittiläiset ja espanjalaiset tutkijat vertailevat näitä tutkimuksia ja pohtivat empatian kasvun syytä Trends in Cognitive Sciences -lehdessä.

Lara Maister Royal Holloway University of Londonista Eghamista kollegoineen perehtyi tutkimuksiin, joissa on osoitettu, että jos mustaihoinen saadaan näkemään itsensä valkoihoisena, hänen alitajuiset ennakkoluulonsa valkoihoisia kohtaan lievenevät.

Virtuaalisia kehonvaihtoja tehtiin mustaihoisille koehenkilöille monella tapaa. Kokeessa A koehenkilö näki valkoihoista tekokättä kosketeltavan, samalla kun hänen piilossa olevaa kättään kosketeltiin samalla tavoin. Kokeessa B koehenkilö näki monitorissa valkoihoiset kasvot kuin peilikuvanaan, ja niitä kosketeltiin samoin kuin hänen omia kasvojaan. Kokeessa C koehenkilölle luotiin virtuaalitodellisuus, jossa hän näki itsensä valkoihoisena suoraan tai peilistä katsoessaan.

Ennakkoluulojen väheneminen näkyi, kun ennen virtuaalista kehonvaihtoa ja sen jälkeen mitattiin koehenkilöiden alitajuisia asenteita nopealla sana- ja kuva-assosiaatiotestillä. Lisäksi aivotoiminnan mittaukset osoittivat, että empaattinen reagointi valkoihoisen tuntemuksiin voimistui.

Mikä tahansa virtuaalinen värinvaihto ei kuitenkaan näyttänyt vaikuttavan asenteisiin, vaan vaikutus oli ulkonäkökohtainen. Esimerkiksi itsensä näkeminen purppuranvärisenä ei lieventänyt alitajuisia asenteita valkoihoisia kohtaan.

Miksi virtuaalinen kehonvaihto sitten muokkaa alitajuisia asenteita? Maister työtovereineen esittää kaksiosaisen selityksen:

1. Kun itsensä näkee toisenlaiseksi koetun ihmisen ruumiissa, aivot alkavat luokitella toisenlaisen ihmisen lähemmäs itseä.

2. Aivot alkavat yhdistää itseen liitettyjä myönteisiä tuntemuksia toisenlaiseen ihmiseen.

PS Idean tällaisen tekstin julkaisemiseen sain Tiede-lehden verkkosivuilta.

2 kommenttia:

  1. Vähän sama kuin "Time to Kill" -elokuvassa, jossa on kenties vähiten juridisesti validi mutta tunteisiin ja samastumiskykyyn vetoavin "voitokas" argumentti. (Musta mies teki silti lain mukaan rikoksen, se että kosto koetaan oikeutettuna ei tee siitä lynkkaus-kostomeiningistä lain edessä pätevää. Mutta menkööt, elokuvassa.)

    VastaaPoista