maanantai 12. toukokuuta 2014

Suvivirrestä, tuosta kestopuheenaiheesta

Torstaina osallistuin sellaiseen Suomen virallisen evankelisluterilaisen kirkon Hämeenkylän seurakunnan säännöllisesti järjestämään kerhoon, joka on tarkoitettu mielenterveyskuntoutujille. Se pidetään aina Pähkinärinteessä ao. seurakunnan tiloissa.

Kävin tuolla nyt siksi, että en ollut käynyt siinä pitkään aikaan, ja toiseksi siksi että nyt oli alkuvuoden viimeinen kerta kerhoa ennen sen kesätauolle menoa. Ja myöskin siksi, että se merkitsi vaihtelua tylsään elämääni.

Noh, en rupea nyt laajemmin kertomaan siitä, mitä siellä tehtiin. Kerron vain sen, että tilaisuuden lopuksi laulettiin yhdessä Suvivirsi. Tein sellaisen hämmästyttävän havainnon, että tämä kappale ei tuonut sieluuni minkäänlaisia hengellisiä vibraatioita. Vaikka siinä mainitaan Jumala muutaman kerran, niin se on kristillis-uskonnollisessa mielessä hyvin lässy kappale.

Viime vuosien kestosuosikki puheenaiheena on ollut se, että pitäisikö Suvivirsi poistaa koulujen päättäjäistapahtumista. Itse olen nyt sitä mieltä, että Suvivirsi ei nimestään ja siitä huolimatta että se löytyy virsikirjasta edes ole virsi. Silti ymmärrän, että aina jotkut voivat lievästäkin uskonnollisuudesta sanoituksessa ärsyyntyä.

Itse periaatteessa kannatan sekulaaria valtiota ja julkista valtaa. Sekulaarilla en tarkoita uskonnonvastaista enkä kristinuskonvastaista vaan julkisen vallan erottamista uskonnollisista yhdyskunnista ja näiden oppijärjestelmistä. Uskonnon ja politiikan sekoittamisen hyväksyn siinä kuin myös uskonnottomuuden politiikkaan sekoittamisen. Kun nimittäin myös kaikki etiikan väitteet ovat todistamattomia eli ne ovat uskonnollisluonteisia. Jos uskonnollisluonteisia väittämiä ei saisi politiikanteossa käyttää, niin jouduttaisiin luopumaan myös sellaisista käsitteistä kuin "oikein ja "väärin". Ennen kaikkea tulee kiinnittää huomiota siihen, mitä käytännön seurauksia politiikassa vaikuttavilla aatteilla on.

Siis minusta "Suvivirsi" voidaan aivan hyvin poistaa koulujen ohjelmistoista. Mutta ongelmaksi voi tulla sitten se, että voidaanko mitään lauluja esittää sen tilalla. Kun mikä tahansa lauluesitys voi periaatteessa loukata jotakuta jollakin perusteella. Ja jossain vaiheessa joku kuitenkin ehdottaa, että koulujen päättäjäisjuhlissa tulee porukoitten laulaa joku hindulainen kappale.

2 kommenttia:

  1. Ei pidä puhua suvivirrestä vaan neutraalisti Virsi 571:stä. Kaikki keskustelu on järjetöntä, koska mitään suvivirsipakkoa ei ole. MIkään laki ei velvoita tekemään kevätjuhlaa suvivirrellä nytkään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta jos se ja muut uskonnollisluonteiset kielletään joskus.

      Poista