Sudanissa kristitty nainen nimeltä Meriam Yahia Ibrahim Ishag tuomittiin kuolemaan, koska hän ei tunnustanut isänsä uskontoa islamia. Nainen on kasvatettu äitinsä uskontoon kristinuskoon, koska hänen muslimi-isänsä oli ollut paljon poissa, ja hän on naimisissa kristityn kanssa.
Tuomion perusteena on Sudanissa vuodesta 1983 käytössä ollut islamilainen sharia-laki. Sen mukaan uskosta luopumisesta rangaistaan kuolemalla. Muslimit katsovat sharia-lain perustuvan islamin perustaneen profeetta Muhammadin islamin jumalalta välittämään tahtoon. Joissain tapauksissa islamilaisessa maailmassa ei ole pidetty kiinni kuolemantuomiosta näissä tapauksissa, vaan perheen ja suvun hylkäämäksi tuleminen ja vankilatuomio ovat usein käytännön vaihtoehto. Mutta jos ihmistä ei ole valtio tuominnut kuolemaan, niin muslimiaktivistit ovat kuitenkin tykänneet mielellään tappaa islamista luopuneet.
Nyt tuomittu 27-vuotias nainen on ihmisoikeusaktivistien mukaan naimisissa eteläsudanilaisen kristityn miehen kanssa ja kahdeksatta kuukautta raskaana. Kristinuskoa ja animismia tunnustava Etelä-Sudan itsenäistyi muslimienemmistöisestä Sudanista vuonna 2011.
Nainen tuomittiin myös sataan raipaniskuun avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. Sharian mukaan musliminainen ei voi avoitua ei-muslimin kanssa ja tällaista suhdetta pidetään avioliiton ulkopuolisena suhteena.
Tuomari ilmoitti tuomiota julistaessaan, että naiselle annettiin kolme päivää aikaa, mutta hän ei suostunut kääntymään islamiin.
Nainen ilmoitti tuomion kuultuaan, että hän on kristitty eikä ole koskaan luopunut uskosta. Naisen asianajajan mukaan he valittavat tuomiosta.
Noin 50 ihmistä osoitti mieltään tuomiota vastaan oikeudenkäynnin päätyttyä. Yksi mielenosoittajista sanoi uutistoimisto AFP:lle, että he jatkavat protestiaan kunnes nainen vapautetaan. Paikalle saapui myös pienempi tuomiota kannattava ryhmä, mutta yhteenottoja ei syntynyt.
Oikeudenkäyntiä ovat etukäteen arvostelleet sekä ulkomaat että kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt.
Neljä länsimaista suurlähetystöä julkaisi tiistaina yhteisen lausunnon, jossa ne vaativat Sudania kunnioittamaan uskonnonvapautta. Yhdysvaltain, Kanadan, Hollannin ja Britannian suurlähettiläät toteavat, että oikeus sisältyy sekä Sudanin vuoden 2005 perustuslakiin että kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Islamilaisten maiden järjestö OIC ei ole ilmoittanut vastustavansa naisen ruoskimista ja tappamista.
Amnesty toteaa, että nainen tuomittiin kuolemaan teoista, joita ei pitäisi lainkaan pitää rikoksina, ja samaa mieltä asiasta olen minäkin.
Jotkut länsimaiset islamin myötäjuoksijat nimittävät islamia "rauhan uskonnoksi", vaikka oikeasti islam tuo mukanaan väkivallan.
Äskettäin oli käynyt ilmi, että naisen tuominneet "armossaan" ovat päättäneet, että nainen saa synnyttää lapsensa ennen kuin hänet tapetaan. Ja mitä ilmeisimmin syntynyt lapsi sitten kasvatetaan maailman suvaitsemattomimpaan uskontoon.
Halutessasi voit käydä lukemassa nettisivuiltani seuraavan tekstini islamia koskien: Profeetta Muhammad ja hänen perustamansa uskonto.
...
PS 4.6.2014: Voit myös käydä lukemassa Helena Erosen blogimerkinnän "Vapauttakaa Meriam!".
PS 23.6.2014: Jos silmäni eivät nähneet näkyjä, niin luulen nähneeni tänään uutisen, jossa kerrottiin Sudanin vapauttaneen Meriamin sekä vankilasta että kuolemantuomiosta.
sunnuntai 18. toukokuuta 2014
Kristitty nainen tuomittiin Sudanissa kuolemaan uskostaluopumisesta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Uskonnon valintavapaus ei taida Islamilaisissa maissa toteutua lähiaikoina.
VastaaPoistaNo jos muslimit alkaisivat kannattaa vaikkapa islamin reformistista muotoa bahailaisuutta, niin alkaisi uskonnonvapaudelle tulla kannatusta.
Poista