keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Jehovan todistajienkin keskuudessa ahdistelua, kiusaamista ja julkista häpäisyä

Tiiviistä ja tiukan kontrolloivasta uskonyhteisöstä irtautuminen voi olla helvetti, kertoo Uskontojen uhrien tuki ry:n selvitys. Jehovan todistajista irtautumisessa lisärasitteena on niin kutsuttu karttaminen, jossa omaisiakin vaaditaan rangaistusten uhalla katkaisemaan yhteydenpito entiseen jäseneen.

Lauantaina julkaistun selvityksen mukaan Jehovan todistajilla on käytössä sisäinen oikeusjärjestelmä, oikeuskomitea. Niissä ihmisiä kuulustellaan heidän synneistään ja langetetaan rangaistuksia.

Selvitys osoittaa, että synnintekijöinä pidettyjä ahdistellaan, kiusataan, häpäistään julkisesti ja eristetään läheisistään. Selvitys perustuu 18 entisen Jehovan todistajan kokemuksiin oikeuskomiteoiden toiminnasta ja karttamisesta.

Oikeuskomiteat langettavat karttamisrangaistuksia. Karttaminen merkitsee sitä, että yhteisöstä eroavan tai erotetun kanssa ei saa puhua, eikä häntä saa edes tervehtiä. Perheenjäsenten ja sukulaisten edellytetään karttavan entistä jäsentä. Jos perheenjäsenet asuvat saman katon alla, ei karttamista kuitenkaan vaadita.

Elinikäistä karttamisrangaistusta kuvataan äärimmäiseksi julmuudeksi, ja sitähän se onkin. Se on hivuttavampi kuin ristiinnaulitseminen, mutta pitemmän päälle voi olla vielä kauheampi kohtalo.

Selvityksessä sanotaan, että kartetun toivotaan yleensä palaavan seurakuntaan, mutta tällöin henkilön pitää suorittaa nöyryyttävä katumusharjoitus: hänen pitää osallistua seurakunnan kahteen viikoittaiseen kokoukseen kuukausien ajan ilman, että kukaan saa tervehtiä häntä tai puhua hänen kanssaan.

Asiasta oli kirjoittanut mm. Yle.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää Uskontojen uhrien tuki ry:n väitteitä Jehovan todistajien sisäisestä toiminnasta huolestuttavina.

Hän sanoo: "Tietenkään ei Suomessa voi olla niin, että meillä on joku tästä yleisestä oikeuslaitoksesta oleva toinen järjestelmä, joka välittää rangaistuksia."

Itse sanoisin, että vaikka Jehovan todistajien rangaistusjärjestelmä on todella ikävä, niin se on kuitenkin pitkälle uskonnonvapauden mukaista. Jos lapsia ja alaikäisiä nuoria ei oteta lukuun, niin liikkeen jäsenet ovat jäseniä ihan omasta vapaasta tahdostaan. Kuka käskee liittyä uskonnolliseen liikkeeseen, joka sisältää vahvasti lahkomaisia piirteitä?!!

Itse vertaisin mielelläni Jehovan todistajien uskontoa islamiin.

Molemmat ovat laajalti levinneitä tai levitettyjä uskonsuuntia. Molemmat suhtautuvat ei niin täysien ihmisoikeuksien pohjalta "väärinuskojiin". Molemmissa uskon jättäneitä kohdellaan luopioina, joita saa kohdella ikävästi. Liikkeitten välillä on kuitenkin kaksi selkeää eroa:

Jehovan todistajien liike on tiukan hierarkisesti järjestetty. Liikkeen johto on vielä paavillisempi ja "oikeassa" kuin paavi itse katolisessa kirkossa. Toki islamilaisissa maissa moskeija tapaa olla valtionmoskeijana, ja valtio tukee näissä maissa vahvasti islamia. Mutta muuten islamissa moskeijan alemmat tasot ovat suhteellisen riippumattomia "kirkollisesta" ylärakenteesta.

Uskonnot eroavat toisistaan paljon myös siinä, että Jehovan todistajat harjoittavat luopioitaan kohtaan ainoastaan henkistä väkivaltaa. Islamin piirissä taas periaatteessa luopiot tuomitaan kuolemaan. Tällainen suhtautuminen perustuu islamin perustajan profeetta Muhammadin näkemykseen. Nykyään joissakin tapauksissa kuitenkin tyydytään Jehovan todistajien tyyppiseen karttamiseen tai myös vankilaan tuomitsemiseen.

Niin Jehovan todistajien opissa kuin islamissakin kristinuskon päähenkilöä Jeesusta pidetään vain profeettana. Kumpikin uskonto ohjaa säännöillään pitkälle uskovaisen elämää. Itse pitäisin asiallisena pitää Jehovan todistajien uskontoa kevytversiona islamista, sillä Jehovan todistajien oppi kieltää asepalveluksen sekä fyysisen väkivallan käytön uskon levittämiseksi. Jehovan todistajien uskonto on näistä siis se liberaalimpi ja suvaitsevaisempi.

PS Olin aikoinaan nettisivuilleni kirjoitellut islamia koskevan tekstin. Jos haluat joskus lukea sen, niin sinne pääset tästä. Äskettäin olin muuten saanut eräältä muslimilta kohteliain sanankääntein kirjoitetun kirjeen, jossa tämä antoi ymmärtää minun antavan tekstissäni liian pronssikautisen kuvan islamista. Koska hän oli ollut sähkökirjeessään kohtelias, minä suostuin vastaamaan hänen kirjeeseensä.

5 kommenttia:

 1. Anonyymi7/5/14 17:57

  Osoitat itsekin kohteliaisuutta antaessasi islamista pronssikautisen kuvan; rauta tai kuparikausi saattaisi olla lähempänä kuvaannollista totuutta.

  Terv.,

  E.P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eikös pronssikausi ole noitten välissä?

   Poista
 2. Anonyymi8/5/14 15:50

  Totta. Kaljapäissäni menivät kaudet sekaisin. Hyvä etten ollut "Haluatko Miljonääriksi" -ohjelmassa mokaamassa ensimmästen joukossa tulevaa kysymystä.

  E.P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jehovaksi yleensä synnytään, osa tosin on käännynnäisiä, mutta on todella vaikeaa ja piinallista, jos ei saa perheenjäseniin pitää yhteyttä, jos on jättänyt Jehovat synnyttyään Jehovien perheeseen.

   Poista
  2. Totta kai. Tosin islamin piirissä on vielä kauheammin asiat.

   Olen saanut sen käsityksen, että väkeä liikkuu kovasti niin Jehovan todistajiin kuin heiltä uloskin.

   Poista