keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Saudi-Arabia vartioimaan ihmisoikeuksia?

Saudi-Arabian ehdokkuus YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi herättää närkästystä maan lievästi sanoen heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Saudi-Arabiassa naisten oikeudet ovat heikolla tolalla ja samoin siirtotyöläisten. Saudinaisilta on esimerkiksi kielletty auton ajaminen ainoina maailmassa ja naiset ovat maassa oikeudellisesti aina jonkin miespuolisen sukulaisensa holhouksessa. Lisäksi aviovaimoaan/vaimojaan saa mies laillisesti pahoinpidellä. Siirtotyöläisten asema on alapuolella Intian kastittomien. Myöskään sananvapautta ei maassa ole. Vallanpitäjien ja islamin arvostelu ovat maassa kiellettyjä. Uskonnonvapaus on maassa kokonaan lakkautettu, sillä Saudi-Arabiassa saa uskonnoista harjoittaa vain islamia. Uskonnottomuus ja varsinkin ateismi ovat vielä vähemmän sallittuja kuin ei-islamilaiset uskonnot.

Saudi-Arabian päästäminen vartioimaan ihmisoikeuksien toteutumista on yhtä järkevää kuin jos hommaa tekemään päästettäisiin Pohjois-Korea tai jokin Natsi-Saksan klooni.

Mutta minkäs sille voi, kun Saudi-Arabian yhteiskunnallinen järjestys pohjautuu ehkä kaikkein puhtaimpana islamin perustajan profeetta Muhammadin periaatteille. Islamin piirissä profeetta Muhammadia pidetään erehtymättömänä oikean opin vartijana ja täydellisenä elämäntavan esikuvana. Niinhän sitä sanotaan, että islam ei peräänny. Länsimaiden tehtävänä on perääntyä.

Voidaanhan sitä tietysti sanoa, että yksi sanoo yhtä ja toinen toista ja kaikki opit ja arvot ovat oikeastaan samanarvoisia. Itse vain en ole tätä mieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti