lauantai 19. lokakuuta 2013

Tahdon uskoa myyttiin

Olen kristitty. Minulle ei tuota vaikeuksia uskoa Jumalaan ja Kristuksen sovitustyöhön.

Nettisivujeni sivulla 'Suomen vapaakirkko, jonka jäsen olin yhteen aikaan, ja suhteeni siihen' olin hirveän monta vuotta sitten sanonut seuraavanlaista:

Jonkin aikaa ennen uskoontuloani lakkasin uskomasta ikuisen helvetinpiinan olemassaoloon, joka oli minua niin ahdistanut, koska olin kokenut itseni niin kauhean pahaksi. Tässä oivaltamisessa minua oli auttanut luterilaisen teologin T.P. Virkkusen uskonnonpsykologisen näkökulman omaava teos "Uskonto ja maailmankuva". Virkkunen väitti hyvin perusteluin kirjassaan, että usko helvetinpiinaan kuuluu oikeastaan psykologisesti alemman tason uskonnollisiin maailmankuviin. Omaksuin Virkkusen ansiosta sellaisen näkemyksen ylösnousemuksen jälkeisestä elämästä, että toiset ihmiset eivät sitten joudu ikuiseen helvetinpiinaan, vaan vain joutuvat tuhon omiksi. Huomasin itse Uutta testamenttia tutkimalla, että monet sen kohdat, joita on tavallisesti pidetty ilmauksena helvetti-opista, ovat sellaisia että ne aivan hyvin voidaan käsittää myös aivan toisella tavalla. Ja kun pian tulin uskoon, en kokenut minkäänlaista tarvetta muuttaa kantaani tässä kysymyksessä. Olin näin vapaa uskonnon valtakunnasta.

Älykkäillä ihmisillä on taipumus uskoa älykkyyden olevan keino ratkaista kaikki ongelmat. En väitä itseäni huippuälykkääksi, mutta sama vaiva on minullakin ollut.

Olen silti heikosti koulutettu. Osmo Soininvaara ehkä sanoisi, että järkyttävän heikosti. Siitä huolimatta minulla on taipumusta luonnontieteelliseen ajatteluun. Kun tulee puhe kristinuskon yksityiskohdista, niin skeptinen ajattelu valtaa helposti mieleni kokonaan, koska silloin mennään myös luonnontieteellisen skepsiksen alueille.

Olen tässä blogissani nillittänyt useamman kerran uskonpuutteeseeni liittyen.

Minulle taitaa jäädä ainoaksi mahdollisuudeksi uskoa kristinuskon sanomaan, uskoa nuo yksityiskohdat osaksi myyttiä. Uskon, että minun tulee pitää näitä yksityiskohtia myyttinä ja uskoa tähän myyttiin.

...Ja alla sitten vähän lukemista...

Tässä blogissani olevia tekstejä:

Vanha ja Uusi testamentti

Miten tulla uskoon ilmaisun kristillisessä merkityksessä

Nettisivuillani olevia dokumentteja:

Suomen vapaakirkko, jonka jäsen olin yhteen aikaan, ja suhteeni siihen

"Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu."

Uskonto ja maailmankuva - maailmankuvan kehitys ja uskonnolliset maailmankuvat eurooppalaisen ja eurooppalaislähtöisen kulttuurin piirissä

Jeesuksen elämä ja raikkaudet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti