Suomen perustuslain mukaan maamme kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Kansalliskielimaininta ei kuitenkaan pakota pitämään yllä lakia, joka määrää ylivoimaisen kielellisen enemmistön opiskelemaan koulussa mikroskooppisen pienen vähemmistön kieltä, eli ruotsia.
Pakkoruotsin ylläpito aiheuttaa monissa suomenkielisissä närää ruotsinkielisiä kohtaan, ja agression kohteiksi voivat joutua tällöin syyttömätkin. Kaikki ruotsinkielisethän eivät suinkaan kannata pakkoruotsi-instituutiota. On älytöntä joka tapauksessa repiä pelihousunsa siitä, että joku puhuu julkisesti Suomessa ruotsia, kuten jotkut tekevät.
Useamman vuoden pituinen ruotsin kielen opiskelu kouluissa tuottaa keskimäärin vain heikosti ruotsia osaavia ihmisiä. Ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuus tuottaisi vähemmän ruotsin kieleen tutustuneita ihmisiä, mutta toisaalta näistä paljon suurempi osa suhtautuisi myönteisesti ruotsin kieleen ja sen todelliseen osaamiseen.
Pakkoruotsin poistaminen edesauttaisi kouluissa opiskeltavan kielivalikoiman monipuolistumista. Myöskin Suomeen suuntautuva turismi ja vientiteollisuuden tarpeet saisivat kaipaamaansa piristysruisketta.
Pakkoruotsi tulee poistaa, mutta minun puolestani ruotsi saa olla toistaiseksi toinen Suomen kansalliskielistä. Niillä alueilla, joilla asuu merkittävä määrä ruotsinkielisiä, virastoissa tulisi pitää huoli siitä, että paikalla olisi aina joku, joka osaisi palvella ruotsin kielellä ihmisiä. Ruotsin kielen osaamisesta kannattaisi maksaa jonkinlaista kielilisää virkailijoille.
Sivuhuomautuksena mainitsisin, ettei Kanadan ratsupoliisiin (RCMP = Royal Canadian Mounted Police) töihin hakevankaan tarvitse osata toista kotimaista, ja ranska on Kanadassa paljon enemmän puhuttu vähemmistökieli kuin ruotsi suomessa.
Suomeen muuttavien ihmisten tulisi osata riittävässä määrin suomea saadakseen kansalaisuuden. Jatkossa ruotsin kielen osaamisen ei tulisi mahdollistaa kansalaisuuden saamista.
...Ja alla olisi sitten kaksi tämän blogimerkinnän aiheeseen liittyvää linkkiä:
Kielitieteilijä Jaakko Häkkisen blogi, jossa käsitellään usein myös kansalliskielikysymystä
Vapaa Kielivalinta ry
...
PS 3.10.2013: Tulipa mieleeni vielä sellainen kysymys, että miksi Suomen lisäksi missään muualla Ruotsin aikoinaan valloittamilla alueilla ei ole kouluissa pakkoruotsia?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti