keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Perussuomalaisille oikeinkirjoittamisen kyvyn pakko?

Vuosia sitten eräs henkilö, olikohan se Vihreiden Osmo Soininvaara, oli kerran päivitellyt sitä, kuinka huonosti koulutettuja Perussuomalaisten jäsenet keskimäärin ovat. Silloin muistan itse ihmetelleeni sitä, että paheksuisiko Soininvaara sitten sitä, jos nämä Perussuomalaisten jäsenet siirtyisivät Vihreisiin.

Perussuomalaisten jäsenistö saattaa olla vielä nykyisinkin eduskuntapuolueiden jäsenistöistä vähiten koulutettua noin keskimäärin, vaikka puolueen johdossa onkin nykyään uskonnoton kulttuurikristitty henkilö katolisen sijaan. Mutta ei kaikista silti voi tulla tohtoreita. Yhteiskunta itse asiassa tarvitsee muitakin kuin tohtoreita, vaikka ei tohtorius yleensä haittaa, ellei ihminen itse tohtoriutta.

Mutta ajattelin ehdottaa kuitenkin Perussuomalaiselle puolueelle "kasvojenkohotusta". Kun ihmisen huono suomen kielen oikeinkirjoitus saattaa saada aikaan hölmön vaikutelman. Ja kun Perussuomalaiset varsinkin nykyään kannattaa suomalaisten edun ajamista, niin ehdotukseni voi olla järkeväkin. Ehdotan siis, että tulevien Perussuomalaisten jäsenten jäsenyysehdoksi tulisi kohtuullisen hyvä suomen kielen oikeinkirjoittamisen kyky.

Mielestäni perussuomalaisuuteen tulee kuulua suomen kielen kunnioittaminen, ja siksi ehdotukseni viimeistään on perusteltu. Suomen kielen oikein kirjottaminen on myös suomalaisten edun mukaista.

Vapautuksen ehdosta saisi anomuksesta, jos ihmisellä on lukihäiriö. Tai jos ihminen ilmoittaa olevansa esim. liian vähä-älyinen voidakseen omaksua asian kunnolla. Mutta oma laiskuus opetella asia ei olisi vapauttava peruste.

6 kommenttia:

 1. Kannatan kantaasi yksimielisesti. Ylioppilailla ei ole mitään puolustelua huonolle kirjoittamiselle eikä peruskoulupohjakaan ole kuin vaisu puolustelu kirjoittamisen huolimattomuuteen. Minäkin tarkistan tekstini ennenkuin julkaisen ne.

  Lukihäiriöistä sen verran, että äitini osaa kirjoittaa täysin selkeää ja lähes virheetöntä tekstiä lukihäiriöstään huolimatta; hän kompensoi vaikeutensa huolellisuudella ja tarkistaa tekstinsä moneen kertaan ennen viestin lähettämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikkeus edelliseen: Juovuksissa usein jätän tarkistaminen vähälle ja jälki on sen mukaista.

   Poista
  2. Samaa mieltä. Isänmaalliseksi tunnustautuvat kirjoittavat luokatonta suomea. Eikö kieli ole juuri kantava voima kansallisuuden määrittämisessä? Kun huonosta kielestä sitten huomauttaa, saa päälleen p-myrskyn epäoleelliseen puuttumisesta.

   Poista
  3. On näitä kaiken maailman "isäm maan puollustajia".

   Jos ei halua kirjoittaa kunnollista suomen kieltä, niin sitten voi äänestää vaikka yhtä hyvin RKP:tä (periaatteessa voisi olla olemassa huonompiakin poliittisia puolueita kuin RKP, mutta silti).

   Itselläni jää helposti tavuja tai jopa kokonaisia sanoja kirjoittaessa välistä. Tähän vaivaan auttaa vain se sama eli itsepintainen tarkistus. Ja toivon tosiaan itsekin, etten kovin usein humalassa kirjoittelisi.

   Poista
 2. Tuoteidea: alkolukko näppäimistöön.

  VastaaPoista