Unessa oli voimakkaasti parrakas mies, joka oli olevinaan isäni. Tosiasiassa hän ei näyttänyt yhtään isältäni. Ja sitä paitsi, isäni ei koskaan kasvattanut edes partaa.
Mutta sanoin tälle miehelle unessa: "Palaan takaisin sitten, kun olen saanut Suomen jälleen vapaaksi." Kun tein lähtöä, niin mieleeni tuli, että kirjailija Leo Tolstoi oli ollut väärässä ajatellessaan, että kansanjoukot luovat historian, kun oikeasti sen tekevät poikkeusyksilöt.
Oikeasti en koskaan ihan näin paljoa sentään korosta yksilöä omissa ajatuksissani.
PS. Pienempänä olin ollut varsinainen Tolstoi-asiantuntija, sillä olin lukenut kaiken, mitä Tolstoilta oli suomeksi ilmestynyt ja mikä löytyi kaupunginkirjastojen kokoelmista.
TIETOLAATIKKO Saksalainen filosofi Friedrich Nietzsche (1844-1900) kehitti ajatuksen yli-ihmisestä. Jotkut ajattelevat, että siinä on kysymys yksinkertaisesti itsensä ylittämisestä. Itse haluaisin tuoda tässä yhteydessä esiin myös pikkuporvarillisen omanvoitonpyynnin hylkäämisen, koska se kuulostaa hienolta ja kannatettavalta. Nietzsche ajatteli ihmisen surmanneen Jumalan. Siksi ihmisten tulisi hänen mukaansa luoda uudet arvot. Nietzsche arvosti muinaisen kreikkalaisroomalaisen kulttuurin jumalmytologiaa, koska hän ajatteli, että muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset palvoivat jumalissaan itseään. Natsit kunnioittivat suuresti Nietzscheä. Filosofin aatteissa olikin jotain natsimaista, nimittäin kristinuskon nk. säälimoraalin hylkääminen. Niin natsit kuin Nietzsche nimittäin halveksivat heikkoutta. Toisaalta natsit ymmärsivät Nietzschen ajattelun myös melko perusteellisesti väärin. Kyseenalainen ansio tästä kuuluu filosofin sisarelle Elisabethille (1846–1935). Elisabeth hoiti veljeään ja tämän asioita miehen ollessa viimeisinä vuosinaan henkisen heikkouden tilassa. Tänä aikana ja filosofin kuoleman jälkeenkin Elisabeth väärensi veljensä aatteet. Historiallisen Friedrich Nietzschen aatteellista ajatusmaailmaa natsit eivät olisi voineet kokonaisuudessaan hyväksyä. Nietzsche ei ollut rasisti ja hän halveksi massojen aatteita ja olisi myös inhonnut natsismille tärkeää johtajaperiaatetta. Elisabeth taas liittyi natsipuolueeseen. Vaikka Nietzsche oli viimeisinä aikoinaan heikko ja muiden autettava ja siten vastakohta hänen yli-ihmisihanteelleen, niin miehestä tuli sattuman eli siskonsa oikusta natsien suojeluspyhimys. Toisaalta natsitkaan harvemmin olivat mitään yli-ihmisiä. Kansallissosialistisen Saksan diktaattori Adolf Hitler oli läsnä Elisabethin hautajaisissa. |
PS. 13.2.2020: Lisäsin tietolaatikkoon kohdan: "Toisaalta natsitkaan harvemmin olivat mitään yli-ihmisiä."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti