keskiviikko 17. lokakuuta 2018

"Kauhistuttavaa" – Microsoftin Bing-hakukone sekoili

Googlen hakukoneen toiminta on aika ajoin noussut otsikoihin muun muassa siitä, että se on nostanut hakutulosten kärkeen aivan vääränlaisia sivuja. Nyt samaan miinaan on polkenut Microsoftin Bing. Asiasta kertoi artikkelissaan Tivi-lehti.

How to geek -sivuston toimittaja Chris Hoffman kirjoittaa tekemistään Bing-havainnoista, joita hän kuvailee kauhistuttaviksi. Kun Bingillä yritti hakea tietoja esimerkiksi hakusanoilla "national socialists", "national socialism", "nazism" tai "nazis", vastaukset olivat usein rasistiseksi luokiteltavia. Käyttäjille tarjottiin lisäksi toistuvasti linkkejä erilaisia salaliittoteorioita viljeleville sivuille.

Myös käyttäjien avuksi tarkoitettu täydentävä haku oli Hoffmanin havaintojen mukaan rasistisilla linjoilla. Esimerkiksi haun ”nazis are” täydennykseksi tarjotaan sanoja "evil" ja "genociders".

Microsoft reagoi tilanteeseen luvaten siivota Bingiä. Näyttää siltä, että asian kanssa ei ole aikailtu, sillä viime viikon perjantaista alkaen hakukone on tavannut  täydentää "nazis are" -hakua hyvin sopuisassa hengessä.

Nyt täydennykset ovat neutraaleja tai peräti positiivisia: kansallissosialistit ovat suuri aatteellinen ryhmä, hyviä ihmisiä, hilpeitä eivätkä kannata kansanmurhia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti