maanantai 30. heinäkuuta 2018

Yhdysvalloilla ei ole vielä ollut mustaa presidenttiä

Yhdysvaltain presidenttinä kaksi kautta vuosina 2009-2017 ollutta Barack Obamaa on sanottu maan ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi. Itse ihmettelen tätä. Hänen isänsä oli tosin kenialainen negridistä suurrotua edustava ihminen, mutta miehen äiti oli valkoinen. Yhtä hyvin kuin noin voisi sanoa hänestä "taas yksi valkoinen Yhdysvaltain presidentti". Presidentti Obama on tasan yhtä valkoinen kuin mustakin. Sille on olemassa oma sanakin, mulatti.

Asiaan liittyy yhdysvaltalaiseen kulttuuriin perinteisesti kuulunut nk. yhden pisaran periaate. Sen mukaan, jos ihmisessä on pienikin pisara jotain muuta kuin "valkoista" verta, hän on silloin jotain muuta kuin valkoinen. Kyseessä on rasistinen oppi, ja sen mukaisesti jokainen valkoisen ja mustan yhdysvaltalaisen lapsi on kuulunut yhteiskunnassa "mustaan" yhteisöön. Valkoiseen yhteisöön häntä ei olisi huolittukaan. Yhden pisaran periaatteesta näin ollen johtuu, että Yhdysvaltain "mustan yhteisön" jäsenissä on melko suuri määrä "valkoista" verta.

Jopa Barack Obama itsekin oli kuulemma nuorempana uusintanut tätä rasistista oppia pelaamalla "kansansa" eli mustien tai "mustien" suosimaa peliä koripallo.

Jään odottelemaan ensimmäisen mustan ihmisen Yhdysvaltain presidentiksi valituksi tuloa. Minulle muuten sopii Yhdysvaltain presidentiksi myös intiaani, eskimo ja mikä tahansa sekarotuinen. Miksei myös itäaasialaistaustainen. Periaatteessa myös valkoinen.

PS. Olen ehkä viimeisiä mohikaaneja tässä suhteessa, mutta itse pidän edelleen suomen kielen ilmaisua neekeri asiallisena. On turha väittää, että neekeri olisi englanniksi nigger ja siten pejoratiivinen, kun nigger päinvastoin on suomeksi nekru, joka on kyllä pejoratiivinen ilmaisu. Yhdysvalloista, rapakon takaa, on nykyinen muoti ilmaantunut. Täysin toisenlaisesta yhteiskunnasta, jolla on täysin toisenlainen historia. Suomessa ei ole koskaan ollut neekeriorjuutta. Siitä voimme olla ylpeitä. Täällä ei ole historiallisena aikana ollut edes valkoisten orjuuttamista, toisin kuin monissa Euroopan maissa, joissa oli keskiajalla käytössä maaorjuus. Neekeri on hyvä ja asiallinen sana. Nekru-sana sen sijaan voitaisiin rinnastaa sanaan spermanaama.

2 kommenttia:

  1. Aivan.

    Jos Obama oli "musta presidentti", niin yhtä hyvin vaikkapa länsiafrikkalaisen Ghanan taannoista valtionpäämiestä Jerry J. Rawlingisia, joka on skottilaisen isän ja ghanalaisen äidin mulattipoika, voisi kutsua "valkoiseksi presidentiksi". Käytännössä kukaan ei kuitenkaan näin tee. Voi miettiä, miksi ei.

    https://www.britannica.com/biography/Jerry-J-Rawlings

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos se olisi väärin kaikkia maailman sorrettuja kohtaan? Esimerkiksi.

      Poista