keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Kirja-arvostelu: Terry Pratchett: Magian väri & Valon tanssi

Terry Pratchett on muun ohella kirjoittanut mainioita aikuisten satuja. Ne sijoittuvat Kiekkomaailmaan, planeetalle joka on litteä. Sitä kannattelevat neljä varsin suurikokoista norsua, jotka puolestaan seisovat Kiekkoakin massiivisemman, avaruuden halki tarpovan Suuri kaksonen -nimisen kilpikonnan kilvellä. Ja kerronpa tässä miehen yhdestä Kiekkomaailma-tarinasta.

Velhoyliopistossa reputtanut nuorehko mieshenkilö Rincewind tapaa Kakskukka -nimisen Kiekon ensimmäisen turistin. Ja tämä sattuu vielä olemaan melkoisen varakas, joten Rincewind virkaheittona velhona hankkiutuu Kakskukalle hyväpalkkaiseksi oppaaksi. Turistin mukana kulkee omilla pikku jaloillaan tietoisesta päärynäpuusta valmistettu matkalaukku, jonka tämä oli ostanut kaupasta. Matkalaukku on nimeltään Matkatavara.

Turisti on vielä mahdollisimman naiivi.

Velho Rincewindin ja Kakskukan seikkailuja Kiekon maisemissa kuvataan Pratchettin kaksiosaisessa tarinassa, joista ensimmäinen on vuonna 1983 julkaistu Magian väri (suomeksi julkaistui ensimmäisen kerran vuonna 2000). Se on myöskin kirjailijan Kiekkomaailma-sarjan ensimmäinen kirja. Tarinan toinen osa Valon tanssi julkaistui vuonna 1986 (suomeksi julkaistui vuonna 2001). Kirjat ovat myös Pratchettin ensimmäisiä Kiekon maailmaan sijoittuvia tarinoita.

Kirjailija on saanut tarinaansa ahdettua toinen toistaan maukkaampia ideoita. Täytyy sanoa, että nautin näistä kahdesta kirjasta suuresti. Niiden tarina vetää sisäänsä melko vastustamattomasti.

Valitettavasti, vaikka kirjoissa sanotaan Rincewindin olevan nuorehko henkilö, niin minä näin hänet koko ajan sieluni silmin J. R. R. Tolkienin Sormusten herra -kirjasarjan filmatisoinnissa esiintyneen velho Gandalfin näköisenä. Mutta tämä ei ole Pratchettin syytä. Ja sitä paitsi, onhan Gandalfkin varmaan joskus ollut nuori.

Pidin tarinan henkilöistä eniten Matkatavarasta, vaikka on kyseenalaista, että voiko sitä kutsua henkilöksi. Se on parempi kuin koira!

Terry Pratchett kirjoitti Kiekkomaailmaan sijoittuvia kirjoja useampia. Itse asiassa jopati 35 eri kirjaa, joista myöskin melkein jokainen on suomennettu. Mutta kirjailija on ollut nyt kahden vuoden ajan vainaja. Tämä merkitsee valitettavasti sitä, että Kiekkomaailma-kirjoja ei enää tule ulos, ellei keksitä toimivaa keinoa saada yhteys kuolleisiin.

2 kommenttia:

 1. Sir Terence David John ”Terry” Pratchett oli kirjoittaja jota Tuhka arvostaa. Iso osa sen kirjoista luettu ja muutama on ostettu myös.
  Kiekkomaailma on hienosti luotu maailma, ei ole helppoa luoda maailmaa josta tulee noin suosittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Pratchett on, juu, nähnyt vaivaa ja on ollut älykkäästi kekseliäs luodessaan maailmaansa.

   Poista