maanantai 30. marraskuuta 2015

Pelottava, musta välikauden takkini

Tämä on Talvisodan alkamisen vuosipäivän virallinen blogimerkintäni.

Lisäksi Jeesus tietää, mitä tarvitsen. Minulla on nyt se kaikki.

Taidan lisäksi olla sitä mieltä, että ylistän Varustelekaa symbaalein ja helistimin. Kyseessä on armeijatyyppisiä ja retkeilyasusteita ja -varusteita myyvä liike, josta ostan nykyään merkittävän osan vaatteistani. Ja suklaasta.

Olen Varustelekan kantasika, jos en virallisesti niin ainakin käytännössä (en pidä alennusmerkintöjen keräämisestä).

Keväällä olin ostanut sieltä mustan välikauden takin, joka sisälsi runsaasti pinta-alaa tarrapintakiinnitteisille kangasmerkeille. Pikku hiljaa rupesin sitten keräämään takkiin sopivia merkkejä. En ole aikaisemmin harrastanut kangasmerkkejä.

Kesällä liikkeestä loppuivat mustapohjaiset eli perinteisenväriset Calico Jack -merirosvomerkit. Toisenvärisiä eli vihreän ja ruskean khakin värisiä oli edelleen jäljellä. Kyselin Varustelekasta useaan otteeseen puuttuvan merkin saapumista takaisin myyntiartikkeleiden joukkoon. Lopulta kävi ilmi, ettei kenelläkään ole asiasta tietoa. Tässä asiassa on erityisen outoa se, että kyseinen kangasmerkki on Varustelekan omaa brändiä Särmää. Mutta huomasin interwebbiä selaillessa, että joillakin muillakin kaupoilla on ollut lopussa sama merkki.

Lopulta päätin tilata kyseisen merkin tilalle kaksi khakinvihreäpohjaista kaarimerkkiä, joissa lukee FINALND ja tyytyä toistaiseksi niihin.

Minulla oli hankittuna myöskin kaksi Varustelekan omaa merkkiä, joissa on kypäräpäisen ukon pää, jonka naamalla on kaasunaamari. Merkissä lukee liikkeen nimi ja "support squad". Kypärä on saksalaismallinen, mutta on Suomen Puolustusvoimatkin käyttänyt samanlaisia. Minulla oli kaksi nimilappua, joista yhdessä luki NEEKERI ja toisessa ROANOKE. Jos joku ei tiedä, mikä Roanoke on, niin se oli varhainen englantilainen siirtokunta Pohjois-Amerikassa. Sattuneista syistä sen yhteydet emämaahan olivat joksikin aikaa katkenneet. Kun seuraava laiva saapui paikan päälle, niin siirtokunta osoittautui autioksi. Koskaan ei saatu selville, mitä Roanoken asukkaille oli tapahtunut. Ja "neekeri" ei ole haukkumasana. "Nekru" on. Minulla oli myös khakinvihreäpohjainen suojeluskuntamerkki. Jos joku ei tiedä, mikä Suojeluskunta on, niin kyseessä olivat alun perin valkoiset kaartit, joista Suomen laillinen hallitus teki kansalaissodan aikana Suomen armeijan. Kansalaissodan jälkeen Suojeluskuntajärjestö toimi kansalaisten maanpuolustuskykyä ylläpitävänä kansalliskaartina. Aluksi kansalaissodassa hävinneitten punaisten puolella olleet suhtautuivat siihen luonnollisesti jonkin verran vihamielisesti. Mutta Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen marraskuun viimeisenä päivänä 1939 Suojeluskuntien antaman harjoituksen ja koulutuksen arvo tuli testattua. Sotiemme jälkiselvittelyissä fasistinen diktatuuri Neuvostoliitto painosti Suomen kieltämään Suojeluskuntajärjestön "fasistisena", vaikka Neuvostoliiton oma yhteiskuntajärjestelmä muistutti varsin paljon kansallissosialistisen Saksan yhteiskuntajärjestelmää. Ja Neuvostoliitossa tai sen edeltäjävaltiossa Neuvosto-Venäjällä oli keksittykin tuhoamisleirit, mitä oppia sen kaksonen natsi-Saksa imi myöhemmin itseensä. Tosin jälkimmäinen ei ollut varsinaisesti siihen aikaan fasistinen, vaan Italia oli, mutta kun Neuvostoliitto ei halunnut painottaa Saksankin olevan sosialistinen, niin siksi se keksi nimittää Saksaa fasistiseksi.

Ja sitä paitsi Neuvostoliitto itse ei ollut neuvostojen maa, vaikka maan nimessä sellaista väitettiin. Vuoden 1918 merkitykselliset työläis- ja sotilasneuvostot alistettiin jo Leninin aikana (k. 1924 kuppaan) työläisten oikeuksien vastaisen valtion toimesta alisteisiksi puoluevaltion apparaatille.

Mutta se politiikasta.

Minulla oli myös khakinvihreän väriset Suomen lippu -merkit.

Kun lopulta minulla oli tarpeeksi kangasmerkkejä, minä rupesin kiinnittämään niitä takkiin. Mutta kun yritin sulkea takin vetoketjua, se ei onnistunut. En myöhemminkään onnistunut siinä. Eikä eräs tuttunikaan. Vetoketju oli omituinen versio, jossa oli kaksi vedintä. Otin sitten sähköpostitse yhteyttä Varustelekaan ja kysyin, mitä tehdä asian kanssa. Minulle vastattiin, että minun kannattaisi tulla takin kanssa paikan päälle ja sitten joko vetoketju vaihdettaisiin taikka takki vaihdettaisiin toiseen.

19. marraskuuta eräs hyvä kaverini heitti minut sitten autolla käymään Helsingin Konalassa Varustelekan liikkeessä. Siellä naispuolinen myyjätär tuosta noin vain sai vedettyä vetoketjun kiinni. Yritin seuraavaksi itse. Minä onnistuin yhdellä yrittämällä ilman mitään vaikeuksia. Ja kun olin löytänyt liikkeestä kaverini, niin yritin taas uudestaan. Nyt vaikeuksia tuli. Yritin ja yritin. Jonkin ajan päästä vetoketju meni lopulta sulki. Päättelin kuitenkin, että periaatteessa vetoketju on mahdollista saada kiinni, kunhan sen tekee täsmälleen oikealla tavalla. Lähdimme menemään liikkeestä.

Menin kaverini kanssa yhdessä tutussa paikassa käymään seuraavaksi. Kun sieltä lähdimme jossain vaiheessa, niin onnistuin ilman eri tuskia saamaan vetoketjun taas kiinni. Vetoketju vaatii jonkin verran kommandon otteita, mutta enköhän ole alkanut tulla toimeen sen kanssa vihdoin. Kikka näyttää olevan siinä, että joutuu vetämään takin alaosaa vetoketjun kohdalta suoraksi.

Oikeanväristen Calico Jack -merkkien puutteessa olin myös lopulta tilannut Varustelekasta täysikokoisen merirosvolipun. Ripustin sen verhotankoon. Se ei näy ulos. (Julkaisin kuvan siitä riippumassa verhotangossa sosiaalisen median yhteisöpalvelussa Diasporassa, oi, katso, täältä.)

Olin kuitenkin lopulta päättänyt, että FINALND-kaarimerkit eivät ole tarpeeksi makeita, ja niinpä tilasin khakinruskeapohjaiset Calico Jack -merkit korvaamaan ne. Lopulta en myöskään jaksanut ruveta käyttämään Suomen lippuja kauluksessa. Kaulus olisi pitänyt pitää koko ajan pystyssä, jos olisi halunnut merkkien näkyvän. Calico Jack -merkit tulivat olkapäitten alapuolelle ja niitten alle puolestaan Varustelekan omat merkit. Rinnuksiin tulivat nimilaput ja keskelle etupuolta suojeluskuntamerkki.

Kun välikauden takkiani kerran käytin, niin mieleeni tuli, että voin joutua ennen pitkää selittelemään ihmisille NEEKERI-merkkiä. Koska en halua tulla liikaa häirityksi, niin päätin ollessani Salilla käymässä tilata uudet nimilaput, joista toisessa lukisi SUPINETSI ja toisessa ARMEA DE JESUS. Jälkimmäinen on interlinguaa ja edellisessä sanassa oleva ilmaisu "netsi" merkitsee samaa kuin nuiva eli maahanmuuttokriittinen. Itse tunnen useita ulkomaalaisia, ja he ovat ihan kivoja. Paskoja ulkomaalaisia en viitsisi tunteakaan. Käsite "netsi" sai aikoinaan alkunsa siten, että poliittista (vuonna 2008 perustettua) Hommaforum-keskustelupalstaa edeltäneessä pahan miehen Jussi Halla-ahon (linkin takainen sisältö on vuodelta 2012) Vieraskirjassa oli eräs henkilö halunnut haukkua toista natsiksi mutta oli tullut haukkuneeksi netsiksi. Näin oli syntynyt uusi sanan suomen kieleen.

Jos ja kun mustapohjainen Calico Jack -merkki saapuu taas valikoimiin, niin saatan tilata niitä kaksi. En voi sanoa tilaavani täydellä varmuudella, sillä eräs kunnioittamani henkilö antoi ymmärtää jokin aika sitten puhuessamme aiheesta, että hänestä ruskean khakin väriset versiot antavat ilmettä takilleni.

Mutta jo viikko sitten jouduin siirtymään ilmenneen ilman viileyden välikauden takistani talvitakkiin, jossa ei ole ollenkaan tarrapintakiinnityspinta-alaa. Joten ei niillä "oikean" värisillä Calico Jack -merkeillä ole kauheasti kiirettä enää.

...Omistan nykyisin myöskin AK-47 Kalašnikov -rynnäkkökiväärin ammuksesta tehdyn pullonavaajan. Sitä ei tulla käyttämään ikinä suomalaisia vastaan, vaan suomalaisten puolesta...

Ja kuten laulussa sanotaan:
I got it all
And I'm standing tall
underneath these blue Alberta skies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti