torstai 26. kesäkuuta 2014

Kansalaisaloite nk. tasa-arvoisesta avioliittolaista floppasi

Nykylain mukaisen kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyyn tarvitaan 50.000 allekirjoitusta. Nk. tasa-arvoista avioliittolakia valmisteleva aloite oli kerännyt 166.851 allekirjoittajaa.

Jotkut ovat nyt kauheasti kauhistuneet eduskunnan lakivaliokunnan äänestettyä tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

Mielipidekyselyiden perusteella suurin osa suomalaisista kannattaisi lakia, joka mahdollistaisi homoseksuaalien keskinäiset avioliitot. (Tästä laista sen kannattajat käyttävät tuota nimitystä "tasa-arvoinen avioliittolaki", vaikka sellainen on ollut olemassa tähänkin asti, kun kerran vastakkaisia sukupuolia edustavat yksilöt ovat aivan vapaasti voineen solmia avioliiton keskenään.)

Lakivaliokunnan päätöstä haukutaan epädemokraattiseksi.

Minusta kuitenkin huomattavan paljon epädemokraattisempaa on se, että Suomen laki ei mahdollista päättäjiä sitovia kansanäänestyksiä edustuksellista demokratiaa täydentämään. Eduskuntapuolueista päättäjiä sitovia kansanäänestyksiä kannattaa ainoastaan piskuinen Muutos 2011 -puolue.

Kokoomus-puolueen käytännössä ainoa maahanmuuttokriittinen jäsen Ilkka Partanen, jonka mielestä ihmisten tulisi äänestää Kokoomusta, blogimerkinnässään "Eipäs homoilla siellä" otti kantaa irvistelemällä myös siihen, että Muutos 2011 -puolueen kansanedustaja James Hirvisaari oli asettunut "kansalaisten tekemää aloitetta vastaan". Mutta kuten Miikka Satama Partasen blogimerkinnän lukijakommenttien puolella ilmaisikin, niin kansalaisaloite ei ole kansan mielipide, vaan ainoastaan kansanosan ehdotus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti