sunnuntai 4. elokuuta 2013

Räsänen vaatii: uskomushoitoa rajoitettava!

Sisäministeri Päivi Räsänen vaatii niin sanotuille uskomushoidoille omaa lainsäädäntöä. Hän ehdottaa, että Suomessa voitaisiin ottaa mallia Ruotsista, jossa uskomuslääkintää ei saa käyttää pienten lasten ja vakavasti sairaiden potilaiden hoidossa.

Uskomuslääkinnällä tarkoitetaan hoitomenetelmää, jonka vaikutusta ei ole todistettu tieteellisesti. Sellaisia ovat esim. homeopatia, suoneniskentä, kiviterapia, koiranpaska, energiahoito, reikihoito ja rukoileminen hoidettavan puolesta. Parhaimmillaan uskomushoidoilla ei ole mitään vaikutusta "hoidettavaan". Pahimmillaan ihminen voi kuolla oikean, vaikuttavan hoidon puutteeseen.

– Kun kyseessä on vakava sairaus, tulee lainsäädännön sallia vain vaikuttaviksi ja riittävän turvallisiksi osoitetut hoitomuodot, Räsänen linjasi tänään puhuessaan Tammelassa Hakkapeliittapäivillä.

Räsäsen mielestä lain on suojattava sairaita ihmisiä uskomushoitojen haitoilta ja ongelmilta. Hänen mukaansa markkinoinnissa on eroteltava selvästi terveydenhuollon tarjoamat palvelut ja uskomushoidot.

Sisäministeri Räsänen onkin koulutukseltaan lääkäri. Nyt sitten vain syyttämään Räsästä suvaitsemattomuudesta, sillä onhan ihmisillä oikeus saada lääkityksi lapsiakin, puhumattakaan koirista, vaikuttamattomilla hoidoilla!

Lopuksi voit käydä lukemassa Skepsis-yhdistyksen artikkelikokoelman Ihmeellinen maailma artikkelin Uskomuslääkintä.

Ja sen luettuasi myös kannattaa lukea Skepsiksen lehden artikkeli Miksi ihmeessä käytämme uskomushoitoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti