keskiviikko 21. elokuuta 2013

Rupesin ikään kuin vapaustaistelijaksi yksityisyyden puolesta, hähä hähä

Maanantaina olin saanut Riseup-palvelun ylläpidolta kutsun käyttäjäksi. Palveluun pääsee joko kahden tuntemansa henkilön kutsulla tai pyytämällä kutsun palvelun ylläpidolta. Ja ihan sähköpostin takia rupesin nyt käyttämään tätä palvelua. Riseup-sähköpostipalvelu on toteutettu siten, että kukaan muu paitsi käyttäjä itse ei pääse kovin helpolla lueskelemaan sähköposteja. Riseup-palvelussa sähköpostilaatikko on erittäin paljon pienempi kuin Googlen Gmailissa, jota minä olen viime vuodet käyttänyt, mutta minä otin palvelun käyttöön silti.

Yhdysvalloissa on hallinnon alainen virasto National Security Agency (NSA), jonka tehtävänä on hoitaa ulkomaiden signaalitiedustelua. Ja NSA käyttää siihen PRISM-nimistä tietokoneohjelmistoa. PRISM on NSA:n Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden parantamiseksi suunnittelema ohjelmisto, jonka tarkoitus on paljastaa terroristeja. Tai tiedä mihin kaikkeen muuhunkin sitä käytetään. Kyseessä on vakoiluun suunniteltu ohjelmisto, jota NSA on operoinut vuodesta 2007. Sen kautta NSA:lla on suora pääsy Microsoftin, Yahoon, Googlen, Facebookin, PalTalkin, AOL:n, Skypen, YouTuben ja Applen tietoihin, kuten tunnistetietoihin sekä näiden palvelujen kautta lähetettyihin sähköpostiviesteihin, asiakirjoihin ja valokuviin. Yhdysvaltain sisäisten viestien tutkimista pyritään kuulemma välttämään. NSA:ta on syytetty siitä, että se käyttää PRISM:iä myös teollisuusvakoiluun yhdysvaltalaisten yritysten hyväksi.

Microsoft avaa Yhdysvaltain viranomaisten vaatimuksesta Hotmail-postinsa viranomaisten luettavaksi, ja samoin tekee tietenkin Google Gmail-palvelunsa kanssa. Googlen tunnuslause "Don't be evil" (Älä ole paha) taitaa olla nyt hieman huonoissa kantimissa, vaikka täytyy myöntää, ettei NSA:n vaikutusvalta Googleen ole sen omaa syytä. Google sattuu vain olemaan yhdysvaltalainen yritys, jonka täytyy noudattaa Yhdysvaltain lainsäädäntöä, tai sitten lopettaa toimintansa; Microsoftista taas olen pitkään voinut uskoa aivan mitä tahansa. Mutta oli miten oli, niin nyt on joka tapauksessa aika olla terveesti vainoharhainen oman yksityisyytensä suhteen. Tai ainakin todeta, että tuollainen nuuskiminen on kovin VÄÄRIN, VÄÄRIN, VÄÄRIN, ja olla olematta pakotetussa yhteistyössä NSA:n kanssa.

Riseup-palvelua ei ikävä kyllä ole suomennettu.

Googlen Blogger-blogipalvelua aion käyttää toki jatkossakin, sillä blogihan on asia, joka on lähtökohtaisesti julkinen. Jos haluan joskus perustaa salaisen blogin, niin mietin sitten asiaa uudestaan.

Riseup on näköjään jollakin lailla anarkosyndikalismia kannattava palvelu, mutta olenhan itsekin kirjoittanut aatteesta kotisivuilleni aikoinaan.

Voit myös lukaista kotisivuiltani kauhean tekstini Kapitalismin ABC.

Seuraavan linkin takaa löytyy enemmänkin yksityisyyden turvaamista helpottavia palveluita ja ohjelmistoja:

Prism-break

Kylläpä tästä blogimerkinnästä nyt tuli yhteensopiva vapaudenhenkisen sosialismin aatteen kanssa. Olen itse kyllä blogissani nimittänyt itseäni äärikonservatiiviksi. Kumma juttuko?

...
PS 26.5.2014: Sittemmin, itse asiassa jo melko pian, olin alkanut rajoittaa tätä vapaustaisteluani.

1 kommentti:

  1. Itse asiassa Riseupin sähköpostipalvelimet myöskin sijaitsevat Yhdysvalloissa, mutta vastauksena lukijan kysymykseen heillä on seuraavanlainen käyttäjää palveleva politiikka:

    Eivät pidä lokia IP-osoitteista. Sähköpostilaatikossa olevat postit ovat salatussa muodossa. He työskentelevät kovasti pitääkseen palvelimensa turvallisina ja suojattuina hyökkäyksiltä. He eivät jaa käyttäjän dataa millekään taholle. He taistelevat aktiivisesti estääkseen kaikki yritykset vaatia heiltä mitään käyttäjätietoja tai lokeja. He eivät lue, etsi tai prosessoi mitään saapuvia tai ulosmeneviä posteja muuten kuin automaattisilla keinoilla suojatakseen käyttäjää viruksilta ja roskapostilta taikka silloin kun käyttäjän pyynnöstä pitää ratkoa jotain ongelmaa.

    VastaaPoista