tiistai 27. elokuuta 2013

Puolueiden ja aatteellisten järjestöjen julkiset tuet

Jokin aika sitten kuulu Helena Eronen oli valittanut blogissaan demokratian kalleudesta.

Erosen havainto lienee täysin oikea. Esitän omana mielipiteenäni, että puolueita lukuunottamatta kaikkien poliittisten järjestöjen julkinen taloudellinen tukeminen tulisi lopettaa. Ja puolueiden tulisi saada tukea ennen kaikkea normaalin eduskuntavaalien tulokseen liittyvän puoluetuen kautta. Säätiöitten, yhdistysten, yritysten ja ammattiyhdistysten ei tulisi saada jakaa rahaa yhdellekään puolueelle. Puolueitten ei tule olla kaiken maailman yksityisten lafkojen bulvaaneita. Esitän alempana vielä yhden mallin siitä, millä tavalla yksityiset ihmiset saisivat tukea puolueita taloudellisesti.

Julkisen puoluetuen tulisi olla vahvasti progressiivinen. Eli jos puolue ei ole osallistunut vielä yksiinkään eduskuntavaaleihin tai on pudonnut puoluerekisteristä, niin se saisi esim. 1000 euron verran rahaa vuodessa julkista tukea. Jos puolue olisi saanut edeltävissä eduskuntavaaleissa vähemmän kuin 0,5 prosenttia äänistä, niin se saisi edelliseen tapaukseen verrattuna kolminkertaisen määrän rahaa valtiolta eli 3000 euroa. Jos puolue olisi saanut 0,5 prosenttia äänistä, niin se saisi ensimmäiseen tapaukseen verrattuna viisinkertaisen määrän rahaa eli 5000 euroa. Jos puolue olisi saanut 0,8 prosenttia äänistä, niin se saisi kahdeksankertaisen määrän eli 8000 euroa. Jos puolue olisi saanut 1,2 prosenttia äänistä, niin se saisi kaksitoistakertaisen määrän rahaa eli 12.000 euroa. Jos puolue olisi saanut kaksi prosenttia äänistä, niin se saisi 20.000 euroa vuodessa rahaa. Tämän rajan jälkeen äänimäärän lisääntyminen ei enää vaikuttaisi julkista taloudellista tukea lisäävästi.

Tämä mallini tukisi aatteellisuutta politiikassa. Jokainen puolue saisi luonnollisesti jäseniltään rahaa sen verran kuin mitä sen jäsenmaksu olisi.

Jos yksityinen ihminen haluaisi antaa puolueen jäsenmaksun ohi taloudellista tukea puolueelle tai ehdokkaalle, niin se tapahtuisi seuraavalla tavalla: Jokaisella puolueella ja puolueen ehdokkaalla olisi oma tukitilinsä. Niille kansalaiset saisivat antaa rahallista tukea, mutta kolmasosa heidän antamastaan rahasta jaettaisiin muille puolueille noudattaen yllä esiteltyä mallia julkisesta puoluetuesta ja sen jakamisesta.

2 kommenttia:

  1. Koska puoluetuki on ollut vain 20.000 euroa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmaan koskaan. Mutta ainakin esitin esimerkissäni sen, että miten uusi puoluetuki muodostuisi. Voisihan se olla vähän isompikin tokkiinsa.

      Poista