tiistai 13. elokuuta 2013

Nörtit ja tohtorit valtaan!

Aikoinaan kun olin alle vuoden verran töissä Maanmittauslaitoksessa, työtoverikseni tuli jossain vaiheessa eräs nainen, joka oli sitä mieltä, että eduskuntaan tulisi voida valita vain tohtorintutkinnon suorittaneita ihmisiä. Silloin en suostunut olemaan samaa mieltä. Mutta yllättäen asia tuli mieleeni äskettäin, ja mieleeni soljui pikku hiljaa muunnelma tästä hänen ajatuksestaan:

Minusta olisi hyvä, jos eduskuntaan voitaisiin valita ainoastaan tohtoreita ja tietokonenörttejä. Tohtoreissa on se hyvä puoli, että he ovat niin lukeneita ja koulutettuja, että he kykenevät tekemään tutkimuksia omin päin ja ehkä tietävätkin jotain joistain asioista. Tietokonenörteissä (tästä lähtien nimellä "nörtit") on sellainen hyvä puoli, että nörtit tapaavat kannattaa sellaisia ratkaisuja, jotka toimivat. Lisäksi he tajuavat tietotekniikan ja sitä myötä luultavasti myös tietoyhteiskunnan päälle.

On selvää mitkä ovat tohtorikansanedustajaehdokkaiden pätevyysvaatimukset. Nörttiehdokkailta taas ei vaadittaisi muodollista koulutusta, mutta näiden tulisi olla ihmisiä jotka pitävät itseään tietokoneasiantuntijoina ja heidän tulisi myös kyetä ilman ylimääräisiä puhinoita asentamaan Linux tietokoneeseen.

Jotkut kansanedustajiksi valittavista tohtoreista voivat tietenkin olla naistutkimuksen harjoittajia, kasvatustieteilijöitä tai postmodernisteja, mutta en silti tässä vaiheessa lähtisi tiukentamaan tohtorikansanedustajien pätevyysvaatimuksia.

Kussakin vaalipiirissä, poislukien Ahvenanmaa, puolueiden asettamista ehdokkaista tulisi olla ainakin kolmannes tohtoreita tahi norttejä.

Jotkut ehdokkaista varmaankin olisivat sekä tohtoreita että nörttejä, ja puolueet kilvan hankkisivat tällaisia ihmisiä riveihinsä.

2 kommenttia:

 1. Mä lähtisin mielummin kieltämislinjalle, sehän on muotia nykyään. Ehdottomasti kieltäisin humanisteilta pääsyn kansanedustajaksi!

  Sitten jos yhtään totisemmin asiaa miettii, niin olisi varsin mukava jos hieman enemmän noudatettaisiin perustuslain hengessä, että kansanedustaja olisi rehellinen Suomen kansalainen. Nythän meillä on pääministerinä henkilö, joka on asemassaan ainoastaan sen takia, että väärensi puoluekokouksen pöytäkirjoja aikoinaan. Lisäksi suurin osa kansanedustajista valehtelee vaalikoneissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestäni nörtit tasapainottaisivat mukavasti mahdollisten humanistien mukanaoloa eduskunnassa.

   Jälkimmäisestä olen samaa mieltä.

   Poista