keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Oma asema poliittisella kentällä

Ajattelin kirjoittaa siitä, mihin asemoin itseni poliittisella kentällä. Ensin pari sanaa joistakin tärkeistä poliittisista suuntauksista.

Konservatismi kunnioittaa perinnettä ja sen mukaan ihmisyhteisöt eivät ole testikenttiä kaiken maailman teorioille. Uskonnolliset arvot ovat sille myös tärkeitä. Konservatismi kannattaa vähittäistä kehitystä ja muutosta, ei vallankumousta. Konservatismi painottaa, että ihminen ei ole hyvä. Konservatismin ideologiaan kuuluu periaatteessa heikoimmista huolehtiminen, mutta jäykkää julkista sosiaaliturvajärjestelmää se ei arvosta.

Politiikassa konservatiivi ennen kaikkea huolehtisi siitä, että poliittisilla päätöksillä ei olisi ikäviä tarkoittamattomia sivuvaikutuksia.

Huonointa konservatismissa on minusta se, että siihen ei välttämättä liity demokratian ja yksilönvapauksien kunnioittamista.

Liberalismi nimensä mukaisesti kannattaa yksilönvapauksia ja taloudellista vapautta. Ihmisoikeudet on suuressa määrin liberalismin hedelmä. Sanan-, mielipiteen- ja yrittämisen vapaus ovat liberalismissa keskeisiä arvoja. Liberalismin ihmiskuva on optimistinen. Liberalismiin ei kuitenkaan välttämättä kuulu minkäänlaista sosiaalista omaatuntoa. Liberalismi on usein ollut äärioikeistolaisuutta. Sellaista liberalismia joka suhtautuu kaikkiin ihmisiin täysien ihmisoikeuksien pohjalta kutsutaan sosiaaliliberalismiksi.

Vasemmistolaisuus on työntekijöiden tai myöskin yleensä pieneläjien etujen ajamista. Ainakin periaatteessa. Äärimmäinen versio vasemmistolaisuudesta on marxismileninismi, joka on demokratian vastainen aate ja myös muistuttaa käytännöiltään melko paljon surullisenkuuluisaa kansallissosialismia.

Katson, että oma poliittinen katsomukseni on konservatismia, johon on oksastettu yksilönvapauksien rakastaminen sekä kaikkiin ihmisiin suhtautuminen täysien ihmisoikeuksien pohjalta.

Jos äärioikeistolainen brittiläinen poliitikko Margaret Thatcher ei olisi ominut edustamalleen aatteelle nimitystä dynaaminen konservatismi, niin minä sanoisin kannattavani semmoista.

...
PS 15.5.2014: Poliittisista puolueista kannatan nykyisin kansanliikkeenomaista kansallisliberaalia Muutos 2011 -puoluetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti