torstai 17. syyskuuta 2020

Poliittinen ideologiani lyhyesti, vuoden 2020 versio

Olen päätynyt siihen, että seuraavat asiat kuuluvat määritelmän mukaan omaan poliittiseen vakaumukseeni:


konservatismi sanan yleisessä merkityksessä, ei siis juurikaan sanan erityisessä merkityksessä. Poliittisia päätöksiä tehtäessä tulisi pyrkiä poistamaan kuvioista päätösten tarkoittamattomat sivuvaikutukset. Eikä pidä korjata sitä, mikä ei ole rikki.
globaalinationalismi. Tämän poliittisen käsitteen ja aatteen kehitti aikoinaan Jaskan pauhantaa -blogin pitäjä Jaska. Mies arvosti sitä, että kirjoitin blogissani auki oman käsitykseni asiasta.
liberalismin vapausoikeudet, mukaan lukien sananvapaus
tiedemyönteisyys. Tieteellinen menetelmä on paras tapa hankkia tietoa. On parempi, että myös politiikka on todellisuudentajuista sen sijaan, että se olisi todellisuuspakoista. Lisäksi: biologinen evoluutio on luonut myös ihmisen aivot ja mielen, ja se täytyy ottaa politiikassakin huomioon.
uskontokriittisyys ja antiklerikalismi. Kannatan ehdottomasti uskonnollisten yhdyskuntien ja valtion eroa. Kannatan myöskin sitä, että uskontoa ei voi käyttää pätevyysvaatimuksena julkiseen virkaan pääsyyn. Kannatan myös sitä, että julkista tukea saavat koulut eivät saa opettaa uskontoa ainakaan tunnustuksellisena.

Mielestäni uskonnollista lainsäädäntöä kannattavilta tulee viedä kansalaisluottamus.

Ja mielestäni myös sellaisten uskontojen tulee olla kiellettyjä, jotka kannattavat rasismia tai pyhää sotaa toisinajattelevia vastaan tai pyrkivät väkipakolla estämään uskonnon vaihtamisen tai avioliiton solmimisen toisuskoisen kanssa.
maksiimi: Tämä meidän maailmamme on ainoa taivas, mikä on olemassa. Ja jos se ei nyt siltä tunnu, niin meidän tehtävämme on se sellaiseksi mahdollisuuksiemme rajoissa tehdä. (Tämän keksintöni olin julkaissut ensimmäisen kerran runoblogissani 30.8.2020. Olin silloin vasta muodostanut ajatuksen kokonaisuudessaan.)
kommunalismi siinä mielessä, että kaikenlaista valtaa kohtaan tulee olla kriittinen, ja valtaa on hyvä hajauttaa pitkälle

...

PS. 27.5.2021: Tein tästä seuraavana vuonna uuden version. Oi, katso: Vuoden 2021 versio.

2 kommenttia:

 1. Minunkin pitäisi varmaan joskus analysoida(edes itselleni) poliittinen suuntautumiseni. Näitä tulee lähinnä mietittyä aina tapauskohtaisesti, kokonaisvaltainen linja puuttuu. Tekstisi luettua voin silti sanoa, että aika paljon minäkin kannatan noita mitä luettelit. Painotuksissa saattaisi olla pieniä eroja. Senkin olen huomannut, että asenteeni ovat muuttuneet viimeisen 20 vuoden aikana. Osittain siksi, että olen tullut vanhemmaksi, mutta ennenkaikkea siksi, että tuona aikana länsimainen yhteiskunta on mennyt täysin sekaisin. Jos eläisimme nyt järkevämpiä aikoja, olisin luultavasti nykyistä arvoliberaalimpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Tässä näkyvä listani on pitkän kehityksen tulos. Kannattaa hautoa asiaa.

   Nyt jatkan taas anarkismin opiskelua.

   Poista