maanantai 24. heinäkuuta 2017

Hän antoi minulle maailmankatsomuksen: globaalinationalismi

Jaska kertoi jokin aika sitten Jaskan pauhantaa -blogissaan keksimästään termistä ja aatteesta, johon sillä viittaa. Hänen keksintönsä on globaalinationalismi. Esitän seuraavassa oman tulkintani asiasta:

Globaalinationalismissa on kysymys kansallisuusaatteesta eli ennen kaikkea siitä ajatuksesta, että kansalla kuin kansalla on periaatteessa oikeus itsemääräämisoikeuteen. Kansallisvaltio on luonnollinen valtiollinen, kulttuurinen ja yhteiskunnallinen yksikkö. Se on järjen instrumentti, jonka on tarkoitus tukea oman kansan kukoistusta. Globaalinationalistit pitävät oman kansan puolta, koska jos he eivät niin tee, niin kuka sitten?

Aatteessa on kysymys myös siitä, että jos muuttaa toiseen maahan, niin on kunnioitettava vastaanottavaa maata ja sen ihmisiä.

Globaalinationalismi ei suhtaudu muihin kansakuntiin, kansoihin ja etnisiin ryhmiin periaatteessa vihamielisesti. Jokaisella näistä on oma itseisarvonsa. Globaalinationalisteille on luonnollista olla yhteistyössä muiden maiden ja kansojen ja varsinkin niiden globaalinationalistien ja näiden puolueiden kanssa.

Tämä merkitsee myös sitä, että globaalinationalismi torjuu kansallismielisyyden patologisimmat muodot.

Globaalinationalismi ei kuitenkaan pidä kaikkia arvoja, arvomaailmoja ja kulttuureja samanarvoisina. Se ei kannata arvorelativismia.

Myöskin aatteessa on kyse siitä, että katsotaan mikä on muualla hyvää ja sovelletaan sitä mahdollisuuksien mukaan omassa maassa.

Globaalinationalismin mukaan maahanmuuton on oltava sallittua vain, mikäli vastaanottava kansakunta sen hyväksyy. Maahanmuuttajan perseilyyn saa ja pitää puuttua. Joko elää kunnollisesti tai sitten maasta ulos. Jos ja kun tästäkin periaatteesta pidetään kiinni, globaalinationalismi myöskin mahdollistaa maiden, kansojen ja kulttuurien keskinäisen, rauhanomaisen kilpailun.

Jaska puki sanoiksi ja termitti aatteen, jota olen itsekin kannattanut. Tällä tavalla hän ikään kuin antoi minulle poliittisen maailmankatsomuksen.

...
PS. 16.8.2017: Julkaisin tälle myöhemmin lyhyen jatkokirjoituksen.

...
PS. 20.7.2021: Julkaisin tästä toisenkielisen version täällä.

2 kommenttia:

  1. Syvimmät kiitokseni. Tiivistit tässä kirjoituksessa oman kirjoitukseni ytimen. Laitan tästä linkin alkuperäistekstiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin vielä oman kommentin viimeisimpään kommenttiisi omaan blogiisi. Käsittääkseni ei ole vielä ilmestynyt.

      Poista