maanantai 25. helmikuuta 2019

Yli-ihmisyydestä, yli-ihmisideologiasta ja Nietzschestä

Saksalainen filosofi Friedrich Nietzsche (1844-1900) kehitti ajatuksen yli-ihmisestä. Jotkut ajattelevat, että siinä on kysymys yksinkertaisesti itsensä ylittämisestä. Itse haluaisin tuoda tässä yhteydessä esiin myös pikkuporvarillisen omanvoitonpyynnin hylkäämisen, koska se kuulostaa hienolta ja kannatettavalta.

Nietzsche ajatteli ihmisen surmanneen Jumalan. Siksi ihmisten tulisi hänen mukaansa luoda uudet arvot.

Natsit kunnioittivat suuresti Nietzscheä. Filosofin aatteissa olikin jotain natsimaista, nimittäin kristinuskon nk. säälimoraalin hylkääminen. Niin natsit kuin Nietzsche halveksivat heikkoutta.

Toisaalta natsit ymmärsivät Nietzschen ajattelun myös melko perusteellisesti väärin. Kyseenalainen ansio tästä kuuluu filosofin sisarelle Elisabethille (1846–1935). Elisabeth hoiti veljeään ja tämän asioita miehen ollessa viimeisinä vuosinaan henkisen heikkouden tilassa. Tänä aikana ja filosofin kuoleman jälkeenkin Elisabeth väärensi veljensä aatteet.

Historiallisen Friedrich Nietzschen aatteellista ajatusmaailmaa natsit eivät olisi voineet kokonaisuudessaan hyväksyä. Nietzsche ei ollut rasisti ja hän halveksi massojen aatteita ja olisi myös inhonnut natsismille tärkeää johtajaperiaatetta.

Elisabeth taas liittyi natsipuolueeseen.

Vaikka Nietzsche oli viimeisinä aikoinaan heikko ja muiden autettava ja siten vastakohta hänen yli-ihmisihanteelleen, miehestä tuli sattuman eli siskonsa oikusta natsien suojeluspyhimys.

Kansallissosialistisen Saksan diktaattori Adolf Hitler oli läsnä Elisabethin hautajaisissa.

Kansallissosialistisen Saksan asevoimissa käytettiin muuten toisen maailmansodan aikana runsaasti amfetamiinijohdannaista Pervitiniä. Jos ja kun maan asevoimien sotilaat eivät kyenneet suuriin tekoihin muuten kuin huumeen avulla, niin voi hyvin sanoa, että eivät he mitään yli-ihmisiä olleet. Hitler itse käytti myös useita huumeita vuodesta 1941 alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti