maanantai 18. helmikuuta 2019

Maailman hienoin elokuva-Hitler on kuollut

Yle kertoi joku päivä sitten, että erityisesti saksankielisessä maailmassa tunnetuksi tullut sveitsiläinen näyttelijä Bruno Ganz (22.3.1941-15.2.2019) on kuollut. Minulle ja monille muille hän on tullut tutuksi ennen kaikkea ikivihreästä elokuvasta Perikato (julkaistui vuonna 2004), joka kuvaa kansallissosialistisen Saksan ja sen "armoitetun" johtajan Adolf Hitlerin viimeisiä päiviä.

Niin, Ganz esitti elokuvassa Hitleriä. Elokuva on ollut internetissä suurenmoinen meemien lähde.

Ainoa säilynyt näyte Hitlerin tavanomaisesta puhetavasta, siis sellaisesta, jota hän ei käyttänyt poliittisissa joukkokokouksissa, on peräisin Suomesta. Mies nimittäin kävi Suomen marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivien kunniaksi Mannerheimiä ja muita suomalaisia silmäätekeviä tapaamassa 4.6.1942. Ja junanvaunussa kun pidettiin tällöin kokous, niin suomalaiset sattuivat nauhoittamaan osan siinä käydystä keskustelusta, ja niin näyttelijä Bruno Ganz oppi vuosikymmeniä myöhemmin tämän suomalaisen näytteen ansiosta puhumaan kuin Hitler.

Ganz on toinen Adolf Hitleriä ulkonäöltään suuresti muistuttaneista nykynäyttelijöistä. Toinen on Antonio Banderas.

Mutta se täytyy sanoa, että elokuvassa on mm. sellainen historiallinen virhe, että historiallinen Adolf Hitler oli vuonna 1945 melko vähähampainen. Asiasta löydät lisää tietoa lukemalla Norman Ohlerin tietoteoksen Hitlerin tabut, jossa käsitellään kansallissosialistisen Saksan, sen asevoimien ja Adolf Hitlerin huumeidenkäyttöä.

Itse kuulun salaseuraan, jota ei olisi olemassa ilman Perikato-elokuvaa.

Lopuksi pieni meemipätkä: Hitlerille ilmoitetaan, että Bruno Ganz on kuollut.

PS. Lisäsin vielä maininnan Suomesta, joka oli unohtunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti