perjantai 7. joulukuuta 2018

Ei tiedetä, onko Andalusiassa menestynyt Vox äärioikeistolainen vaiko pelkästään "äärioikeistolainen" puolue

Joitakin päiviä takaperin pidetyissa eteläespanjalaisen Andalusian vapaissa aluevaaleissa on "äärioikeistolainen" puolue nimeltä Vox napannut 12 paikkaa 109-paikkaisesta alueparlamentista. Puolueen äänisaalis oli ollut 10,9 prosenttia.

Pistin "äärioikeistolaisen" lainausmerkkeihin, koska sanalla voidaan nykyään tarkoittaa melkein mitä vain.

Yle ainakin valittaa vaalien tuloksesta tässä uutisartikkelissa. Mutta kun useinkaan ei tiedä, mitä nimitys oikeasti merkitsee. Tässäkään artikkelissa.

Siinä tuodaan esille Espanjan aikaisempi vuosikymmeniä kestänyt äärioikeistolainen ja (epämodernistinen) Francisco Francon ja kumppaneiden diktatuuri, joka sorti paitsi ihmisten demokraattisia oikeuksia niin myöskin vähemmistöetnisyyksiä kieltämällä näiden oman kielen puhumisen.

Diktaattorin kuoltua miehen itselleen valitsema seuraaja, kuningas Juan Carlos teki onneksi Francolle tempun siirtämällä maan demokratiaan.

Siteeraan tässä välissä ko. Ylen artikkelia pariin otteeseen:
Neljä vuotta sitten perustettu Vox on onnistunut kasvattamaan kannatustaan etenkin maahanmuuttokriittisillä puheillaan ja kovalla linjallaan Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiin."

Islamia vastustava puolue haluaa luvattoman maahanmuuton kuriin ja se karkottaisi paperittomia siirtolaisia. Puolueen johtajat ovat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaan kuvanneet maahanmuuttoa "invaasioksi".
Eivät nämä lainaukset osoita mitään natsismia tai vastaavaa Vox-puolueen aatteessa olevan. Islamin pyhää sotaa taas vastustavat kaikki liberaalitkin. Toki maahanmuuton kuvaaminen "invaasioksi" vähän särähtää korvaan. Mutta jos ja kun Espanjaan on suuntautunut myös laajaa laitonta maahanmuuttoa, niin toki sellaista pitää saada nimitettyä invaasioksi, jos haluaa. Espanja on espanjalaisten maa, ja he saavat toimia maahanmuuton suhteen miten haluavat.

Itse en kuitenkaan kannata joidenkin katalaanien kannattaman itsenäisyyshankkeen väkivaltaista tukahduttamista. Vaikka Espanja desentralisoitiin Francon jälkeen ja alueille suotiin laaja myös kulttuurinen itsehallinto, niin on jokaisen kansan oma asia, haluaako olla osa monikansallista liittovaltiota. Tämä oikeus on katalaaneillakin.

Tämä Ylenkin usein artikkelissaan harrastama käsitteiden leväperäinen käyttäminen johtunee halusta sotkea asioita orwellilaiseen tapaan. Se joka hallitsee kieltä, hallitsee ihmisten mieltä.

PS. Voit myös niin halutessasi käydä lukemassa mahdollisesti omaperäisen blogimerkintäni Äärioikeistolaisuuden määrittelyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti