maanantai 24. joulukuuta 2018

On Herran vuoden 2018 Jeesuksen syntymäjuhla, tai se on huomenna siis

Ennen joulua olin mukana erityisryhmän jumalanpalveluksessa ja sitä seuranneessa kahvitus- ja lauleluhetkessä Suomen virallisen evankelisluterilaisen kirkon Vantaan Hämeenkylän kirkossa.

Jumalanpalveluksessa huomasin varsin selvästi, että tosiasiallisesta uskonnottomuudestani huolimatta toinen jalkani on vakaasti kiinni kristinuskossa.

Mutta sääli, että kukaan ei tiedä tarkalleen, milloin Jeesus oikeasti syntyi. Ja siitä huolimatta huomenna on hänen syntymäjuhlapäivänsä.

Lisäksi minua ottaa päähän se, ettei kristillinen ajanlasku tunne vuotta nolla. Nimittäin Jeesuksen oletetusta syntymävuodesta luetut vuosiluvut kehitti ja otti käyttöön Dionysius Exiguus 500-luvulla jKr. Mutta siihen aikaan oli länsimaissa käytössä vielä roomalainen numerojärjestelmä, joka ei tuntenut nollaa, joten kristillisen ajanlaskun kehittäjä ei osannut ottaa vuoden nolla tarvetta ajanlaskujärjestelmässään huomioon. 1100-luvulla intialainen numerojärjestelmä, joka siis tuntee nollan, alkoi tulla Euroopassa tunnetuksi. Tosin vasta 1400-luvulla kirjapainotaidon ansiosta intialaisten numeroiden käyttö maanosassamme yleistyi.

Mutta hienoa on se, että ainakin täällä Vantaalla näemmä saadaan valkoinen joulu. (Saadaan luultavasti muuallakin.)

Hyvää Jeesuksen syntymäjuhlaa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti