perjantai 29. syyskuuta 2017

Vihreiden Touko Aalto ja kansalaistottelemattomuus hyveenä

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on sitä mieltä, että omaa harkintaa käyttäen kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää. Hän on myös samassa yhteydessä sanonut, ettei viranomaisten toimintaa saa väkivaltaisesti estää.

Jo kristittyjen pyhän kirjan Raamatun tuoreimmassa neljänneksessä Uudessa testamentissa on, nimittäin Apostolien teoissa, lausuttu kannanottona, että Jumalaa tulee totella enemmän kuin ihmisiä. Näin maallistuneessa yhteiskunnassa Jumalan tilalle voi halutessaan asettaa vaikka korkeimman periaatteen tai ihmisoikeussäännöstöt.

Olen Touko Aallon ja Apostolien tekojen kanssa tässä asiassa täysin samaa mieltä. Jos omatunto sanoo, että jokin laki on väärin, niin sitten sitä lakia ei tarvitse noudattaa. Lainsäädännön kohtia ja viranomaisten toimenpiteitä voi jopa aktiivisesti vastustaa, kunhan tekee sen väkivallattomasti. Apostolien teoissa mainittu uskonnollinen aktivismi oli muuten myös luonteeltaan väkivallatonta.

Ja on kyse sitten demokratiasta, kuten Suomi tai Yhdysvallat, tai diktatuurista, kuten natsi-Saksa, Neuvostoliitto tai Saudi-Arabia, niin lakia vastaan asettuva toki voi joutua sitten vastuuseen arvovalinnastaan.

Olen periaatteessa itsekin valmis luopumaan lain noudattamisesta, jos tarve niin vaatii. Ja toivon, että jos niin teen, niin sitten minussa on myös miestä ottaa vastaan kohtalon iskut, joilla viranomaisto sitten mahdollisesti minua lyö. Mutta en kehota ketään toimimaan vastoin lakeja. On jokaisen omantunnon asia, mitä lakeja kannattaa ja mitä asettuu vastustamaan.

Suomalainen taiteilija ja toisinajattelija Carl-Gustaf Lilius oli muistaakseni aikoinaan kertonut kannattavansa maailman pienintä vähemmistöä, yksilöä. Yksilöllisen ihmisen asia on toimia yksilön puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti