maanantai 27. helmikuuta 2017

Onko pahanlaatuista kulttuuria vastaan taisteleminen asein rasismia?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli äskettäin käynyt kiertokäynnillä Washington DC:ssä sijaitsevassa Kansallisessa afroamerikkalaisen historian ja kulttuurin museossa. Hän oli sihissyt siellä oikeutta ja totuutta ja siinä elimistön tilassa lausunut seuraavaa:

– Juutalaisyhteisöömme suunnatut antisemitistiset uhkaukset ovat hirveitä, ja ne ovat tuskallinen ja hyvin surullinen muistutus, että vielä on tehtävä töitä ennakkoluulojen ja vihan juurimiseksi

– Tämä kiertokäynti oli merkittävä muistutus siitä, miksi meidän on taisteltava kaikkea kiihkoilua, suvaitsemattomuutta ja vihaa vastaan

Trumpin lausumat liittyvät siihen, että viime viikon maanantaina 11:een juutalaisyhteisöjen keskukseen eri puolilla Yhdysvaltoja oli soitettu pommiuhkauksia ja Saint Louisissa Missourin osavaltiossa vandaalit olivat kaataneet 170 hautakiveä juutalaisten hautausmaalla. Jotka teot saattavat liittyä toisiinsa.

Jotkut ovat sanoneet, että kun Yhdysvallat liittyi sotaan natsi-Saksaa vastaan vuoden 1941 joulukuussa jälkimmäisen johtajan Adolf Hitlerin julistettua sodan Yhdysvalloille, niin maa taisteli silloin rasismia vastaan. Sodan lopulla paljastui holokausti eli Saksan kansallissosialistien juutalaisiin kohdistama kansanmurha, ja sodan jälkeen pidettiin myös Nürnbergin oikeudenkäynnit, joissa tuomittiin joukko natsi-Saksan johtajia kuolemaan taikka vankeuteen.

Onko niin, että pahanlaatuista kulttuuria saa vastustaa sotimalla oikein asein sitä vastaan, vai onko sellainen rasismia ja/tai kiihottamista kansanryhmää vastaan ja/tai uskonrauhan rikkomista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti