keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Electronic Frontier Finland -järjestö on jakanut Isoveli- ja Winston Smith -palkintonsa Herran vuonna 2016

Sähköisiin oikeuksiin ja sananvapauteen keskittynyt ihmisoikeusjärjestö Electronic Frontier Finland eli tuttavallisemmin Effi on jälleen jakanut Isoveli-palkintonsa, äskettäin perjantaina 2.9.2016.

Effi kertoo jakavansa Isoveli-palkinnot tahoille, jotka ovat edeltävän vuoden aikana merkittävällä tavalla uhanneet yksityisyyttä ja tietosuojaa.

Yksilösarjan palkinnon sai entinen sisäministeri Petteri Orpo, joka on ahkerasti puhunut poliisin laajojen verkkovalvontaoikeuksien puolesta, muun muassa Pariisin terrori-iskujen yhteydessä hyväksikäyttäen iskujen jälkeistä pelkotilaa poliittisen agendansa ajamiseen. Effin mukaan Orpo ansaitsee palkinnon myös kliseisestä vakuuttelustaan: "Tavallisen kansalaisen ei tarvitse tästä olla kyllä yhtään huolissaan."

Yrityssarjan palkinnon sai S-ryhmä heinäkuussa antamastaan yksipuolisesta ilmoituksesta, että kaikkien S-etukorttia käyttävien asiakkaiden ostokset rekisteröidään jatkossa tuotekohtaisesti. Vaikka S-ryhmä pyörsikin päätöstään asian vuoksi syntyneen kohun ja paineen vuoksi antamalla asiakkaille myöhemmin mahdollisuuden päättää tietojen keräämisestä, katsoi Effi tarpeelliseksi kiinnittää asiaan palkinnolla erityistä huomiota.

Julkisyhteisöistä palkittiin markkinaoikeus, jonka myötävaikutuksella on luovutettu tuhansien tekijänoikeusrikkomuksista epäiltyjen tiedot tekijänoikeusjärjestöille ja näiden edustajille.

Lisäksi Effi jakoi positiivisen Winston Smith -kannustuspalkinnon F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppöselle kiitoksena pitkään jatkuneesta ja johdonmukaisesta ihmisten tietosuojan puolustamisesta sekä verkkorikollisten että valtioiden urkinnalta.

Tänä vuonna juhlitaan Effi ry:n 15 vuotta kestänyttä taivalta. Näiden vuosien aikana järjestö on tinkimättömästi puolustanut sähköisiä oikeuksia, eli yksityisyyden suojaa, tietosuojaa, sananvapautta, oikeutta sensuroimattomaan viestintään ja kohtuullisia käyttöehtoja digisisällöille. Sillä on noin 1.500 jäsentä. Vuosien saatossa Effi on saavuttanut aseman tunnettuna asiantuntijajärjestönä.

Effi on osa kansainvälistä Electronic Frontier Foundation -liikettä.

Järjestön Isoveli-palkinto on saanut nimensä kirjailija George Orwellin totalitaristista dystopiaa kuvaavan romaanin Vuonna 1984 Isoveljestä, joka on kirjassa Oseania-nimisen valtion yksinvaltainen johtaja.

Winston Smith -kannustuspalkinto taas on saanut nimensä saman Orwellin romaanin päähenkilöstä, joka vastustaa totalitarismia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti