tiistai 20. syyskuuta 2016

Uni suomalaisten hyökkäämisestä Ruotsiin – keskiajalla

Näin äskettäin seuraavanlaista unta:

Elettiin 1100-lukua tai mahdollisesti jopa aikaa sitä ennen. Toteutuneessa historiassahan Suomi liitettiin Ruotsin kruunun alaiseksi 1100-, 1200- ja 1300-luvuilla.

Suomenniemen heimot olivat päättäneet hyökätä Ruotsiin, tai alueille, jotka myöhemmin muodostaisivat Ruotsin.

Sota oli menestyksekäs. Suomenheimoiset myöskin pakkosiirsivät erään alueen asukkaat toisaalle ja lupasivat luovuttaa näille siemenviljan, jos nämä vain pysyisivät heidän alaisuudessaan.

Suomenheimoiset nimittävät ruotsalaisille alueille muinaisnorjankielisen kuninkaan. Tässä kannattaa huomata, että "muinaisnorjaksi" nimitetään sitä skandinaavista kieltä, jota viikingit puhuivat ja josta ruotsin, norjan, tanskan ja islannin kielet ovat kehittyneet. Nykyisistä skandinaavisista kielistä islannin kieli muistuttaa melkein yksi yhteen viikinkien puhumaa kieltä. Se on sikäli kielitieteellinen muinaisjäännös. Englannin kielessä on siinä melkein ainoassa mielessä järkeä, että siinä muinaisnorjan kielestä käytetään nimitystä norse eikä "ancient norwegian", joka olisi suora käännös termistä 'muinaisnorja'. Kun eivät viikingit olleet "norjalaisia", vaikka osa heistä eli ja asui nykyisen Norjan alueella.

Kun suomenheimoiset istuttivat Ruotsinmaalle uuden kuninkaan, niin tämä kysyi meiltä, että mitä me haluamme palkkioksemme. Me vastasimme minun suullani, että palkkioksemme riittää se, että me saamme olla teidän rinnallanne. Hitsi, olisi kyllä pitänyt vaatia kunnon palkkio tuon sijasta!

Unessa tapahtui paljon sellaista, joka oli sekä eeppistä, että siinä määrin kummallista, ettei sitä pysty valvetilassa käsittämään ja kääntämään valvetilan kielelle. Mutta melko kiva uni oli joka tapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti