perjantai 19. syyskuuta 2014

Jolla-puhelin, tyylikkyyttä käteen ja korvaan

Aikoinaan vaihdoin Nokian kännyköistä Android-kännyköihin Nokian lähdettyä Microsoftin kelkkaan. Hankin äsken Jolla-kännykän. Se on elämäni ensimmäinen sellainen kännykkä, josta olen itse maksanut jotain. Se on myös elämäni järjestyksessä toinen sellainen kännykkä, jonka olen saanut käyttööni uutena.

Jollan käyttöjärjestelmänä on Sailfish, joka perustuu Nokian ja Intelin kehittämään Linux-pohjaiseen Meegoon. Useat Nokialta poispotkitut olivat muuten löytäneet uuden työpaikan Jollalta.

Viime viikon tiistaina hain postista Jollani. Keskiviikkona avasin paketin ja jonkin verran tutustuin alustavasti kännykkään kuitenkaan vielä laittamatta sisään sim-korttiani. Asentelin Jollaani langattoman lähiverkkoni kautta joitakin ohjelmia, joita ajattelin tarvitsevani.

Torstaina otin Jolla-puhelimeni aivan oikeasti käyttöön.

Kaverini Markku oli vuosi sitten tilannut etukäteen itselleen Jollan ennen puhelimen julkistusta. Kännykkä julkaistiin sitten selkeästi keskeneräisenä ja ongelmia täynnä, mutta viimeksi kuluneen vuoden aikana siihen on julkaistu aimo määrä korjauspäivityksiä, jotka ovat ennen pitkää tehneet puhelimesta täysin käyttökelpoisen. Olin kysynyt Markulta kesällä, että ovatko DNA:n sivuilla olleet mainesanat puhelimesta realistisia, ja Markku oli vastannut, että hänen mielestään ovat. Niinpä uskalsin nyt syksymmällä tilata itselleni saman puhelimen.

Jollan käyttöliittymä on siisti ja omaperäisenoloinen. Sitä käytetään pitkälle sormieleillä. Kännykän oikean sivun ylälaidassa on kaksi nappia joista Jolla avataan ja suljetaan sekä säädetään äänenvoimakkuutta. Muita fyysisiä painonappeja kännykässä ei ole eikä niitä oikeastaan kaipaakaan. Kontrasti käyttämääni kahteen Android-puhelimeen on melko suuri. Järjestelmät eroavat käyttöliittymiltään toisistaan paljon.

Olen itse varsin hyvä omaksumaan uusia käyttöliittymiä eikä minulta mennyt kauaa ennen kuin tulin sinuiksi Jollan kanssa. "Tavallisille ihmisille" sanoisin, että Jollan käyttöönotto ei ole merkittävästi hankalampaa kylmiltään kuin Android-puhelimenkaan.

Jollaan saa asennettua Sailfish-sovelluksia Jollan omasta kaupasta. Koska Sailfish periaatteessa tukee myös Android-sovellusten käyttöönottoa, niin siihen pystyy asentamaan ulkopuolisten Android-kauppojen kautta sovelluksia. Tämä voi olla monelle tärkeä asia, sillä Jollan omasta kaupasta saa vain rajallisen määrän sovelluksia. Jollan kauppa tarjoaa kolme ulkopuolista asennuspaikkaa. Asensin puhelimeeni ensin Aptoide-kaupan. Yritin asentaa myös venäläisen Yandex-kaupan, mutta se ei jostain syystä asentunut. En tiedä liittyykö seikka näihin nykyisiin Venäjän vastaisiin pakotteisiin. Asensin myös kiinalaisen Anzhin. Se asentui ja ilmeisesti oli aivan toimiva kauppapaikka, mutta kun koko sen käyttöliittymä oli kiinaksi, niin poistin sen asennuksen nopeasti.

Android-sovelluksista monet toimivat ilman mitään yskintää Jollassa, mutta ongelmaa tulee ainakin niiden Androidille tehtyjen sovellusten kanssa, jotka on tehty käyttöliittymään integroituviksi. Ainakin toistaiseksi pärjään Jollallani enimmäkseen valmistajan omien sovellusten kanssa. Voidaan odottaa, että Jollan oma sovellusvalikoima aikaa myöten edelleen laajenee. Olisi kiva, jos jossain vaiheessa ei tarvitsisi käyttää kuin Jollan omaa kauppaa. Tein muuten sellaisen havainnon, että Jollan sovelluksista hyvin monet ovat suomalaisten tekemiä.

Googlen sovelluskauppaa Google Playtä ei saa Jollaan asennettua muuten kuin vaikeimman kautta eli "puukottamalla" järjestelmää, mutta sellaisen tekeminen lakkauttaa Jolla-puhelimen takuun.

Jollan käyttöliittymästä sanoisin vielä sen verran, että siinä on kolme työpöytää, joiden välillä vaihdetaan pystysuunnassa. Ylimmässä näkyy päivämäärä ja joitain muita tietoja sekä ylin osa taustakuvasta. Keskimmäisellä työpöydällä näkyy hyvin se, että Sailfish on moniajoon kykenevä käyttöjärjestelmä. Nimittäin siinä näkyvät pieninä ikkunoina paraikaa käynnissä olevat sovellukset sekä osa taustakuvasta tummennettuna. Ja käynnissä olevat sovellukset saa työpöydältä halutessaan kätevästi napsittua sammuksiin joko yksi tai kaikki kerrallaan. Alimmalla työpöydällä näkyvät asennetut sovellukset sekä alin osa taustakuvasta hyvin tummana.

Jollan mukana tulevat taustakuvat ovat melko tyylikkäitä. Vaihdoin oletuskuvan kuitenkin kuvaan Suomen ilmavoimien entisestä tunnuksesta. Jollassa muuten käytettäviä teemoja nimitetään "tunnelmiksi".

Jollan ideaan kuuluu myös se, että siihen voi vaihtaa erilaisia älytakakansia, joista käytetään nimitystä The Other Half ("toinen puolikas"). Jokaiseen The Other Half -kuoreen on räätälöity omanlaiset tunnelmat ulkoasuineen ja äänimaailmoineen. Jollan tekijäporukka suitsuttaa keksinnön tärkeyttä ja oivaltavuutta maasta taivaisiin, mutta täytyy sanoa, että minulle se on vähemmän tärkeä asia. Oman puhelimeni mukana tuli kaksi älytakakantta, valkoinen ja vaaleansininen.

Jos jotain kriittistä pitäisi Jolla-puhelimen käyttöliittymästä sanoa, niin minä koen sen jonkin verran samalla tavalla kuin minulle työpöytä-Linuxeista tutun klassisen Gnome 2 -työpöydän eli kuin olisin liian pienessä huoneessa. Muitakin pikku ärsyttävyyksiä löytyy, kuten se että oletuksena käyttöliittymässä ei näy missään kohdassa akun varauksen tilaa, ja se, että asennettuani Jollan oman herätyskellon piti asentaa erikseen vielä toinen sovellus, jotta sain torkkuherätyksen välin minulle sopivan pituiseksi. Ja kun kokeilin pöytätietokoneellani katsoa USB-piuhan kautta kännykässä olevia kuvia, niin kuvat eivät jostain syystä suostuneet avautumaan koneella. Mutta kuitenkin kun kopioin kuvia laitteelta toiselle, niin kopiointi sujui sutjakasti. Outoa.

Minusta Jollassa saisi olla myös hieman pyöristetymmät kulmat, vaikka sellainen luultavasti hieman nostaisi laitteen hintaa. Mutta tämähän on kokonaan makuasia.

Kokonaisuutena Jolla on minusta kuitenkin onnistunut, se on toimiva ja tyylikäs ja myös toimii sutjakasti. Ja se on minun omani.

Jotkut ovat kyllä spekuloineet, että Nokia tulee jossain vaiheessa ostamaan Jollan, kun se päättää siirtyä takaisin kännykkävalmistajaksi. Tätä tulevaisuudenkuvaa ei varmaan kuitenkaan tarvitsee pitää uhkana Jollalle.

...
PS 22.12.2014: Myöhemmin oli tullut huomatuksi, että Jollasta puuttuu "globaali" leikepöytäsovellus, jonka avulla onnistuisi tekstin siirtäminen Sailfish- ja Android-sovellusten välillä. Se oli ikävä puute, mutta on korjaantunut sittemmin päivityksen myötä.

PS 27.10.2015: Jokin aika sitten oli julkaistu tablettitietokoneyhteensopiva Sailfish 2. Siitä kerron vain vähän enemmän toisaalla

4 kommenttia:

  1. Kuullostaa käyvältä kapulalta.

    VastaaPoista
  2. Taidat olla melekosen tyytyväinen Jollaasi.

    VastaaPoista
  3. Noh, hyvin lyhyen tutustumisen ja käytön perusteella osasin sanoa jo melko paljon. Olen kohtuullisen tyytyväinen.

    Jotain kuitenkin oli unohtunut, ja lisäilen yksityiskohtia tekstiin lähiaikoina.

    VastaaPoista
  4. Noh, tulin nyt lisänneeksi joitain enemmän tai vähemmän tärkeitä juttuja tekstiin.

    VastaaPoista