sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Vesa Puuronen keskustelee Hommaforumilla

Marxistitutkija Vesa Puuronen on ansiokkaasti laskeutunut leijonan luolaan eli Vihan punttisalille eli Hommaforumille keskustelemaan. Hommaforumin Tupa-osastossa on kokonainen keskusteluketju olemassa ihan tätä varten. Netsit ovat myös näköjään arvostaneet Puurosen panosta keskustelun aikaansaamisessa.

Esitän seuraavassa esimerkin ao. ketjusta. Nimimerkki "Whomanoid" oli 14.2.2013 lainannut omassa viestissään ensin pitkälti Puurosta, minkä jälkeen hän kirjoitti oman vastineensa, joka kuului näin: 

Kiitos Vesa Puuroselle osallistumisesta. Hänen kirjoituksensa Hommalla avaavat tirkistysluukun rasismitutkijan ajatusmaailmaan ja samalla paljastavat muutamia ongelmia.

Yllä on kaksi lainausta samasta kirjoituksesta. Ylemmässä Puuronen esittää, että rakenteet vaikuttavat ihmisten mahdollisuuksiin ja käyttäytymiseen vahvasti, suorastaan määräävät niitä, mikä on klassinen marxilainen näkemys. Yksilön mahdollisuudet vaikuttaa kohtaloonsa ovat vähäiset, joten yksilö ei ole huono-osaisuudestaan vastuussa eikä sitä toisaalta saa selittää esim. heikkolahjaisuudella tai muilla periytyvillä ominaisuuksilla. Siten yhteiskunnan tehtävä on poistaa syrjiviä käytäntöjä. Rasismi on Puurosen mukaan yhteiskunnallinen rakenne. Yhteiskunta voi olla rasistinen vaikka ketään ei tietoisesti syrjittäisi. Riittää, että kaikki eivät menesty elämässään yhtä hyvin.

Alempana Puuronen kuitenkin tulee kiistäneeksi, että esim. arabi-, afrikkalais- ja somalikulttuureista tulevien, suhteellisesti monet muut maahanmuuttajaryhmät edustuksellaan ylittävien raiskaajien taustalla ei olisi samanlainen yhteiskunnallinen rakenne: naisia (ja lapsia) alistava ja syrjivä kulttuuri, joka kannustaa miehiä alistamaan naisia ja lapsia. Nyt Puuronen puhuu enää "tavoista", vaikka kyse on paljon laajemmasta kulttuurin rakenteellisesta kysymyksestä. Samalla periaatteella kuin Puuronen nimeää suomalaisen yhteiskunnan rasistiseksi, voi islamilaisen kulttuurin nimetä misogyyniseksi, naisia syrjiväksi kulttuuriksi, jonka vuosisatoja vanhat syrjimisen ja eristämisen, jopa sukupuoliapartheidin rakenteet, joista raiskaukset ja kunniamurhat ovat vain jäävuoren huippu, Puuronen kuittaa "tavoiksi" ja näyttää esittävän, että jokaisella raiskaajalla ja naisten syrjijällä on mahdollisuus valita ja että he ovat vain henkilöinä vastuussa teoistaan.

Miksi näin Vesa Puuronen?

Voisiko joitakin kulttuureja kohtaan kohdistuva nuivuus johtua (myös) siitä, että länsimaalaiset näkevät, että joidenkin yhteisöjen syrjivät ja epätasa-arvoiset rakenteet ja siitä johtuvat sopeutumisvaikeudet ja väkivaltainen käytös eivät ole yhteensovitettavissa länsimaiseen elämäntapaan, vaan tuovat ainoastaan ongelmia?


Myös tavalliset ihmiset pääsevät halutessaan lukemaan koko keskusteluketjun. Oi, katso, keskustelua Hommaforumilla:

Vesa Puuronen -keskusteluketju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti