perjantai 1. helmikuuta 2013

Äärivasemmiston kirjan esittelytilaisuuteen iskettiin

[Huom. Alempana löytyy sitten päivitystä tähän tekstiin.]

Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson tietyissä piireissä hieman härönä pidetty kirja "Äärioikeisto Suomessa" julkaistiin 1. marraskuuta. Jyväskylän kaupunginkirjaston pienessä luentosalissa pidettiin viime keskiviikkona kirjan esittelytilaisuus.

Tilaisuus koki vakavan häiriön, kun muutama isohärö oli hyökännyt paikalle olutpulloin, puukoin ja puisin välinein varustautuneina ja erään tiedon mukaan jännästi sonnustautuneina. Yhdellä miehistä oli sen mukaan päällä luotiliivit, hitsilasit päässä ja suojahanskat kädessä. Yksi paikalla ollut järjestäjä sai puukosta. Väkivaltaisuus oli ponnahtanut esiin, kun isohäröjä ei ollut päästetty tilaisuuteen.

Erään tiedon mukaan on syytä epäillä, että paikalle tulleet isohäröt olisivat olleet Suomen Vastarintaliike -nimisen hyvin pienen uusnatsijärjestön jäseniä. Minusta on väärin, että ao. järjestö asustaa internetissä osoitteessa patriootti.com. Heidän pitäisi luovuttaa se välittömästi Muutos 2011 -liberaalipuolueelle.

Erään näkemyksen mukaan kansallissosialismi ei ole äärioikeistoa vaan vain yksi sosialismin muodoista. Minä itse nimitänkin äärioikeistolaisuutta äärikeskustalaisuudeksi. Nimitys "äärivasemmistolaisuus" on jo varattu muille, joten sitä ei voi käyttää.

Vihan punttisalilla eli Hommaforumilla on tapahtuneesta keskusteltu järjettömän paljon viime päivien aikana. Niin paljon etten itse asiassa ole jaksanut lukea läheskään kokonaan ao. keskusteluketjua. Ehkä luen sen loppuun jonain päivänä, tai joinakin päivinä. Ja sitä paitsi Hommaforum kuuluu tärkeimpiin uutistietolähteisiini.

Eräs henkilö oli Hommaforumilla aprikoinut tällaista: "Tällä hetkellä saatavilla olevien tietojen mukaan tämä vaikuttaa minusta avohoitopotilaan ja hänen parin vähän yksinkertaisen kaverinsa tekosilta. Ääripiireissä sellaisella ei kyllä paljon erotu joukosta, joten ehkä ne luotiliivit ovat sitä varten." Itse paheksun kyllä avohoitopotilaiden leimaamista, sillä itse liikun paljon niissä piireissä, mutta häröähän tuommoinen huliganismi kieltämättä on.

Hommaforum tukee myös Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson sananvapautta.

Menen aivan kohta nukkumaan.

...
Päivitystä tekstiin 2. helmikuuta:

Huh huh! Nyt olen lukenut enemmän kuin kolmenkymmenenkuuden sivun verran Hommaforumin keskustelua aiheesta. Tähän meni aikaa! Mutta tietoni asioiden kulusta ovat hieman ainakin laajenneet. Jatkan blogimerkintäni aiheesta seuraavassa:

Oliko isohäröjen tarkoitus ollut alunperin mennä vain kuuntelemaan esitystä kiltisti oudon näköisinä kaljapullot kilisten vai oliko heillä myöskin ikävämpiä tarkoituksia kuten huutaa salissa "buu buu vitun huono kirja" tai jopa ryhtyä harjoittamaan väkivaltaa? Ehkä saamme tähän vastauksen jonain päivänä.

En tiedä onko asiallista olla päästämättä ihmisiä avoimeen tilaisuuteen sillä perusteella, että näyttävät oudoilta. Esim. jos on pukeutunut burkhaan. Mutta ymmärrän että kaljakassi saattaa estää pääsyn useampaankin tilaisuuteen.

Järjestyshäiriöiden uhka oli kuulemma tapahtuman järjestäjillä tiedossa. Mutta kun etukäteen osattiin odottaa vaaratilannetta, niin miksi ei sitten käytetty ihan virallisia järjestyksenvalvojia? Vielä järkevämpää olisi ollut kutsua poliisit turvaamaan tilaisuuden pitämistä. Paikalle saapunutta yleisöä ei ollut informoitu väkivallan uhasta.

Poliisin mukaan myös tilaisuudenpitäjien omat henkilöt olivat olleet jollakin lailla aseistautuneita.

Seuraavassa joitakin aitoja lainauksia Hommaforumin asiaa koskevasta keskustelusta:

"Tilaisuuden kulku osoittaa, että Brunila, Andersson ja Koivulaakso ovat kirjassaan väkivaltaisen äärioikeiston osalta osuneet aivan oikeaan. Sen sijaan kun he äärioikeistoa ruotimalla pyrkivät niputtamaan kaiken kulttuurien, uskontojen ja maahanmuuttopolitiikan kritiikin rasismin ja fasismin alle, he ovat paitsi väärässä, myös asenteellisia ja epäreiluja."

"Poliisin mukaan tilanne oli sekava. Mahtaisiko sillä olla jotain tekemistä asian kanssa, että tilanteessa toimi sekavat ihmiset?"

Pääministeri Jyrki Katainen oli Jyväskylän kirjastokaustin jälkeen puolustanut julkisesti sananvapautta. Tätäkin oli kommentoitu Hommassa mm. tällä tavalla: "Kataiselta olisi voinut odottaa tällaista ulostuloa vaikka Halla-Ahon oikeudenkäynnin yhteydessä. Yleensähän ihmiset kannattaa omaa (ja hallituskavereiden) sananvapautta. Toisinajattelevien sananvapaus on sitten eri juttu."

Viitattiin myös erään poliittisen vaikuttajan asiaa koskevaan blogikirjoitukseen: "Tota noin... komiikkaa tehtäessä pitää muistaa että jos kirjoittaa otsikkoon että perussuomalaiset yrittivät murhata Li Andersonin, ja teksti on parodia, niin vitsi tyrehtyy siihen että vihervasemmistolaisilla ei ole samanlaista huumorintajua."

"Jos äärioikeistolaiset järjestäisivät Jyväskylässä äärivasemmistoa koskevan keskustelutilaisuuden, niin saisivatkohan nuo järjestää tilaisuuden ilman äärivasemmistolaista väkivallan uhkaa?"

Lainattiin myös Alexander Stubbin seuraavaa sanomaa: "Voisiko joku kertoa mikä on Euroopan äärioikeiston ja -vasemmiston ero nykyään? En oikeasti tiedä. Kertokaa please."

Hommaforumin hallitus oli julkaissut Hommaforumin etusivulla torstain myöhäisiltana seuraavanlaisen kannanoton Jyväskylän kirjastokaustista:


Jyväskylän tapahtumista

31.01.2013 23:33

Homma ry:n hallituksen kommentti Jyväskylän välikohtauksesta.

Jyväskylässä puututtiin eilen perustaviin poliittisiin oikeuksiin väkivaltaisesti, kun ilmeisesti johonkin ääriliikkeeseen kuuluneet hyökkääjät yrittivät estää kirjanjulkaisuun liittyvän keskustelutilaisuuden.

Homma ry. pyrkii vapaan ja aktiivisen kansalaiskeskustelun kautta vähentämään yhteiskunnallisia ja ideologisia jännitteitä, jotta Suomessa väkivalta ei missään vaiheessa nousisi yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineeksi.

Näkemyksemme mukaan väkivaltarikosten tuomioita olisi yleensäkin kovennettava. Jyväskylän tapauksessa pidämme raskauttavana, että hyökkääjät pyrkivät väkivalloin rajoittamaan kokoontumis- ja sananvapautta ja toivomme, että tämä myös aikanaan näkyy tuomioissa.

Jokaisen on voitava osallistua julkiseen elämään ja yhteisten asioiden käsittelemiseen ilman pelkoa väkivallan uhriksi joutumisesta. Tämä on kansalaisyhteiskunnan ja demokratian toimivuuden perusedellytys.

Esitämme myös pikaisen paranemisen toivotukset kahakassa loukkaantuneille....
Seuraavassa kaksi aiheen kannalta relevantihkoa linkkiä tämän blogin ulkopuolelle:

Poliittisen henkilön Antti Moisanderin pahaa huumoria eli sarkasmia edustava blogimerkintä:

Perussuomalaiset yrittivät murhata Li Anderssonin

Sarastus-verkkolehdessä oli julkaistu ao. Äärioikeisto Suomessa -kirjaa ja äärivasemmistoa käsittelevä teksti marraskuussa. Siitä voisi saada sellaisen käsityksen, että äärivasemmistolaiset ovat lähinnä natsipaskoja. Oi, katso:

Äärivasemmiston tiedustelupalvelu

PS Luultavasti ja toivottavasti ao. Hommaforumin keskusteluketju on ei-aivan-hirvittävän-aktiivinen enää lähipäivinä. Ehkä jaksan lukea siitä loputkin viestit, mitä sinne ilmaantuu...

...
Päivitystä tekstiin 7. helmikuuta:

En jaksa enää muuten päivitellä tätä tekstiä mutta liitän oheen linkin Pimeyden ruhtinaan eli Jussi Halla-ahon mainioon blogikirjoitukseen aiheesta:

Jyväskylästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti