tiistai 27. marraskuuta 2012

Maailmankansalaisperhe

Katselin viime viikolla Ylen Areenalta dokumenttia sikhiperheestä. Suku oli alunperin ollut tietenkin kotoisin Intiasta ja muuttanut Keniaan. Perheen isä oli menettänyt Keniassa afrikkalaistamistoimenpiteiden vuoksi työpaikkansa ja muuttanut siksi Britanniaan. Siellä hän oli solminut avioliiton sikhinaisen kanssa. Mies oli kolmenkymmenen vuoden ajan ajanut Lontoossa metroa. Perheeseen oli syntynyt kaksi tytärtä. Perheen äiti oli sitten saanut työtarjouksen Australiasta, ja perhe muutti sitten sinne. Tosin toinen tyttäristä meni pian naimisiin Britanniassa ja jäi täten sinne asumaan.

Jossain vaiheessa perheen isä sai toteutettua vanhan unelmansa ja houkuteltua vaimonsa lisäksi myös Australiaan mukaan tulleen tyttärensä lähtemään käymään kanssaan Intiassa, isien maassa. Käytiin sikhien pyhässä paikassa Amritsarissa, ja myöhemmin kavuttiin myös pyhälle vuorelle. Hauskaa oli dokumentissa nähdä, miten länsimaistunut perhe koki kulttuurishokkeja Intiassa ollessaan.

Pidin tästä perheestä. He vaikuttivat asiallisilta ja kunnollisilta ja hyvin länsimaiseen yhteiskuntaan integroituneilta, vaikka perheen isä pitikin kaiken aikaa sikhitapaan turbaania päässään. Englannissa elää kuitenkin iso liuta maahanmuuttajia ja näiden jälkeläisiä, jotka eivät ole osanneet tai halunneet tulla osaksi sitä yhteiskuntaa jossa he elävät ja jotka eivät kunnioita sitä kansaa, joka on heidät ottanut vastaan. Dokumentissa esiteltyyn perheeseen kuuluvat ovat mielestäni melko lailla ihannemaahanmuuttajia, ja heidänlaisiaan olisi hyvä olla enemmän.

...Olla osa yhteiskuntaa, ei taistella sen tuhoamiseksi.

Oi, katso sikhiperhedokumentti Ylen Areenalta:

Kolmas ulottuvuus: Vieras mieli

Dokumentti on 58 minuuttia pitkä. Ylen antaman tiedon mukaan se poistuu nähtäviltä 30.9.2015, joten sitä ennen kannattaa käydä tuolla, jos haluaa katsoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti