torstai 30. huhtikuuta 2020

Uskonnonvapaus tai tuho

Jos haluat tietää, mitä mieltä yleensä ottaen olen uskonnonvapaudesta, niin kannattaa lukea blogimerkintäni Yhdysvaltain uskonnonvapausjärjestelmä on kauneinta, mitä ihminen on luonut maan päälle. Siinä myös esitän, että oikeasti suhtaudun vähän kriittisemmin uskonto-ilmiöön kuin Yhdysvaltain perustuslaki.

Tämä on tietysti melko raflaavasti ilmaistu, mutta mitä jos sinun uskontosi tai kannattamasi oppijärjestelmän pyhä hahmo esiintyisi jossain julkaisussa sellaisessa asemassa, jossa saatana tai muu raflaava hahmo panisi häntä perseeseen tai muuhun ruumiinaukkoon.

Olen sitä mieltä, että jos uskonnollinen tai opillinen yhteisösi ei ole valmis sallimaan lailla tällaisen julkaisemista, niin sellainen yhteisö ei ole oikeutettu olemassaoloonsa.

Yleensä lain uskonrauhapykäliä pyhien tunteiden loukkaamattomuudesta perustellaan sillä, että niillä estetään tilanteen eskaloitumista väkivaltaiseksi. Mutta kuka demokraatti on oikeasti sitä mieltä, että väkivallalla pyhien asioiden puolustaminen on asiallista?

2 kommenttia:

  1. No, ehkä kuitenkin jokin kunnioitus toisen uskontoa kohtaan tulisi olla, ihan kaikilla ihmisillä kaikkia uskontoja kohtaan. Silloin uskonnosta johtuvat konfliktit loppuisivat. Tämä voi vaatia seuraavan vuosituhannen, että toteutuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entäs tulisiko kunnioittaa myös kansallissosialistista uskontoa?

      Entäs jos jonkin uskonnon kannattajat eivät kunnioita toisen uskonnon kannattajia? Islamilaisessa maailmassahan oli perinteisesti pyritty tappamaan ne ihmiset, jotka olivat jättäneet islamin. Nykyään islamilaisissa maissa islamin jättänyt joutuu vankilaan, vaikka nykyäänkin on olemassa muslimeita, jotka tykkäisivät siitä, että nämä ihmiset tapettaisiin.

      Minusta, jos joku uskonto tai oppi ei hyväksy uskonnon ja vakaumuksen vapautta muille ihmisille, niin sillä ei ole olemassaolon oikeutta. Tämä pätee tietenkin myös kansallissosialistiseen uskontoon, siis jos sellainen olisi olemassa.

      Vaikka kansallissosialistista uskontoa ei ole olemassa, niin on olemassa kansallissosialistinen oppirakennelma. Mielestäni siihen myöskin tulee päteä saman säännön, vaikka kyseessä ei olekaan uskonto.

      Poista