keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Koronavirus ja minä, osa 1½: Kerho aukeaa kesäkuun alussa, kaupunginkirjastojen toiminta käynnistyy ajan kanssa

Maanantai-iltana oli pidetty Suomen hallituksen tiedotustilaisuus koskien korona-rajoitusten osittaista poistamista. Ennen sitä hallitus oli kokoustanut kahtena päivänä asian tiimoilla. Edellytykset valmiuslain mahdollistamien laajojen rajoitusten olemassaololle kun olivat nimittäin heikenneet aivan riittävästi.

Minun kannaltani tärkein asia tässä on se, että nyt on näytetty vihreää valoa sen, mistä käytän nimitystä kerho, aukaisemiselle kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Yhdistykseni paikallinen toimipiste on toiminut minulla olohuoneen jatkeena, paikkana, jossa voi tavata ihmisiä, ja vapaaehtoistyöpaikkana, ja siellä olen arkisin saanut nauttia myös huokean lounaan sekä runsaasti kahvia. Molemmat toimipisteet aukeavat sitten samaan aikaan.

Olin ajatellut aikaisemmin, että kerhon sulkioloa kestän toukokuun puoleen väliin saakka, jolloin ratkean jollakin lailla. Mutta tämä hyvä uutinen on saanut minut ajattelemaan, että sinnittelen kestävyyteni äärirajoilla kesäkuun alkuun saakka.

Tosin vielä aukeamista ei ole kirkossa kuulutettu, koska yhdistykseni hallitus ei ole vielä käsitellyt asiaa, mutta minun on pakko ajatella, että kerho aukeaa kesäkuun alussa, sillä muuten en kestäisi.

Yhdistykseni verkkotoiminta on ollut tänä rajoitusaikana kiitettävän laajaa. Tämä on antanut minullekin pienen ylimääräisen ikkunan maailmaan, jossa ihmiset hengittävät.

Toinen minulle henkilökohtaisesti erinomaisen tärkeä asia hallituksen tiedotustilaisuuden annissa oli se, että pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastot (nk. Helmet-kirjastot) saavat välittömästi ottaa vastaan palautettavia kirjoja. Kirjastojen tilat avataan jossain määrin normaaliin käyttöön kesäkuun alusta alkaen.

Joutuu jonkin aikaa vielä odottelemaan, että pääsee myös lainaamaan kirjoja. Olen viime aikoina lukenut erittäin hitaasti H. P. Lovecraftin Kootut teokset nro 1:tä. Lovecraft on hämmästyttävässä määrin samannäköinen kuin Facebook-mies Mark Zuckerberg, mutta ei ole yhtä paha kuin hän.

Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa siirrytään lähiopetukseen 14.5.

Samana päivänä lukioita, ammatillisia oppilaitoksia, yliopistoja ja vapaata sivistystyötä koskevat ehdottomat rajoitukset poistuvat.

Samaten Schengenin sisärajat ylittävän työmatkaliikenteen rajoituksia puretaan tietyin edellytyksin. Ulkomaanmatkailua ei kuitenkaan vielä avata.

Etätyösuositus on edelleen voimassa.

14.5. myöskin ulkoharrastuspaikat avataan kokoontumisrajoituksia noudattaen.

1.6. ravitsemisliikkeiden asteittainen avaaminen voidaan aloittaa tietyin edellytyksin. Toivottavasti myös lempikapakkani Sali aukeaa normaalilla tavalla. Siellä tulee olemaan ilmeisesti avaamisen jälkeen oma keittiö.

Samana päivänä urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää erityisjärjestelyin.

Jatkossa kesäkuun alusta alkaen 50 hengen kokoontumisrajoitusta sovelletaan yleisesti. Tähän astihan rajoitus on koskenut 10 hengen kokoontumisia.

Hallitus toivoo arkijärkeä ja suositusten noudattamista kansalaisilta. Samaa toivon minäkin, vaikka olen oppositiota.

Hallitus sanoo, että koska epidemian hillitsemisessä on onnistuttu hyvin, on mahdollista siirtyä hybridistrategiaan: testaa, jäljitä, eristä. Tavoite on edelleen suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Rajoituksia voidaan joka tapauksessa uudelleen kiristää, mikäli aihetta ilmenee.

PS. Korona on kuulemma siirtänyt tuhansien suomalaisten kiireettömät leikkaukset ja hätistänyt ihmiset vastaanotoilta, ja haitta ihmisten terveydelle voi olla isompi kuin koronan vaikutukset. Itsekin muuten jätin menemättä huhtikuun aikana verikokeisiin. Olin kuitenkin itse päätellyt, että kyse ei ole minun kannaltani kuolemanvakavasta asiasta. Muuten sitten vain jännitetään, että osuuko koronapandemian huippu Suomessa kesään vaiko syksylle. Jos huippu saavutetaan vasta syksyn aikana, niin silloin riesana on myös flunssavirus, ja menee elämä kenties vaikeaksi.

2 kommenttia:

  1. Odottelen kerhon ja Salin avautumista. Kerholle en välttämättä ehdi heti ensimmäiseen aukiolopäivään, mutta pyrin käymään kesän aikana. Salille ehdottomasti, mikä on helpompi järjestely, koska se aukeaa työpäivän päättyessä.

    VastaaPoista