perjantai 23. marraskuuta 2018

Ensimmäinen maailmansota päättyi yli sata vuotta sitten, ja Ylen rakastama nationalismi-aihe

11. marraskuuta Herran vuonna 2018 oli ensimmäisen maailmansodan päättymisen satavuotispäivä. Pariisissa satavuotisjuhlallisuudet jatkuivat valtiojohtajien rauhanfoorumilla. Yle julkaisi aiheeseen liittyen sen tyyliä kuvaavalla tavalla otsikoidun uutisartikkelin Macron ja Merkel tuomitsivat nationalismin rauhanfoorumissa. Artikkelissa sanotaan mm.:
Kolmipäiväisen rauhanfoorumin avanneet Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tuomitsivat kansalliskiihkon.

Macron totesi nationalismin, rasismin, antisemitismin ja ääriajattelun uhkaavan maailman vakautta yhtä lailla kuin talouteen, ympäristöön ja siirtolaisuuteen liittyvät haasteet uhkaavat sitä.
Mielestäni ääri-ihmisten muuttoliike valtioiden rajojen yli tulisi tukahduttaa. Muuttoliikkeen rajoittaminen on kuitenkin vastoin EU:n epävirallista valtionuskontoa monikulturismia, joten en pidätä hengitystäni odotellessani tuota.

Oma mielipiteeni asiasta on, että rasismi, antisemitismi ja ääriajattelu uhkaavat maailman vakautta. Mutta nationalismi vain kiihkonationalismin muodossa. Ja ihan oikeinhan artikkelissa sanotaankin, että presidentti Macron ja pääministeri Merkel tuomitsivat kansalliskiihkon, eivät sinänsä nationalismia. Yle oli vain hieman vetänyt mutkat suoriksi otsikointia artikkelille tehdessään. Tiedetään, mikä on Ylen lempiaihe. Se on nationalismi ja sen kauheus.

Ylen sivuillaan usein harrastamasta kaiken nationalismin vastustamisesta sanoisin, että hullua olisi kieltää ukrainalaisia ajattelemasta, että he ovat Venäjän kansasta erillinen kansansa. Tai ollut kieltää vuonna 1804 haitilaisia itsenäistymästä Ranskasta sillä perusteella, että he eivät ole oma kansansa. Tai vaikka kieltää nykyäään Palestiinan arabeja muodostamasta omaa kansakuntaansa. (Palestiinan tapaus on kyllä sikäli kinkkinen, että jotta kiisteltyjen alueiden palestiinalaisten itsenäistyminen voisi tapahtua, niin heidän ja arabimaailman on ensin taattava Israelille turvalliset ja tunnustetut rajat.) Hullua olisi myös ajatella, että ei olisi haitannut yhtään, että virolaiset olisivat vaihtaneet kielensä venäjään ja sulautuneet isokokoisempaan kansanryhmään.

Yhtä hullua kuin vastustaa kaikkea nationalismia on vastustaa kaikkea sosialismia sillä perusteella, että Adolf Hitler ja Pol Pot olivat sosialisteja.

PS. Ylen rakastamaan nationalismi-aiheeseen liittyen, voit niin halutessasi käydä lukemassa blogistani kirjoitukseni Antinationalisteista ja Heikko nationalismi ja vahva nationalismi. Jos haluat lukea nationalismin patologisemmasta muodosta, niin voit lukea kirjoitukseni Lempinatsini Oskar Schindler, kansanmurhan vaikeuttaja ja Ernst Jünger, demokratiaa vastustava kansalliskonservatiivi. Jälkimmäiseen kirjoitukseen liittyen mainitsen tässä vielä, että vaikka Ernst Jünger oli antidemokraatti, niin hän ei ollut antisemiitti, mitä taas natsit olivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti