keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Viikinkiaikaisen Sigtunan asukkaista ehkä puolet oli ulkomaalaisia orjia

Suuri osa ruotsalaisen Sigtunan kaupungin viikinkiaikaisista asukkaista oli peräisin muualta, jopa hyvinkin kaukaa Euroopasta, kertoo Tukholman yliopiston johtama kansainvälinen tutkimus. Aiheesta oli julkaissut 7.9. Herran vuonna 2018 jutun Yle, joka kertoo kaupungin olleen tärkeä keskus viikinkiajalla.
Naisista peräti 70 prosenttia oli tullut muualta kuin lähitienoilta. Miehillä vastaava osuus oli 44 prosenttia, kertoo tutkimus, joka on vapaasti luettavissa Current Biology -lehdestä.

– Vainajien joukossa oli myös toisen polven maahanmuuttajia. Sellaista kiinnostavaa todistetta ei tietääkseni ole aiemmin saatu mistään muualta, kertoo muinaisen DNA:n tutkimukseen erikoistunut professori Anders Götherström.

Muinaista Sigtunaa hän vertaa tämän päivän kansainvälisiin metropoleihin, vaikkapa Lontooseen, jonka asukkaat ovat perusteellinen sekoitus siellä syntyneitä ja eri puolilta maailmaa tulleita ihmisiä.

Käsitys puhtaan ruotsalaisesta alkuperäiskansasta on ylipäätään myytti, sillä ihmiset ovat aina olleet liikkeellä, hän sanoo.
Monikulttuurista narratiivia puolustava tutkija kehuu näin muinaisen viikinkiaikaisen Sigtunan kansainvälisyyttä. Itse kiinnittäisin huomiota siihen, että "maahanmuuttajista" oli paljon suurempi osa naisia kuin miehiä. Niin miehiä kuin naisia tarvitaan työhön. Mutta naisia miehet tarvitsevat myös panemiseen.

On tunnettua, että viikingit tekivät kansainvälisiä retkiään paitsi kaupankäynnin, niin myöskin ryöstösaaliin ja maan saamiseksi. Tiedetään myös, että viikingit hankkivat itselleen orjia mistä vain saivat ja että yksi viikinkiretkiin osallistuneiden motiiveista oli naisten hankkiminen.

On järkevää olettaa, että viikingit hankkivat orjiksi nimenomaan naisia. Tuskin enemmistö Sigtunan ulkomaalaisperäisistä kauppiaista ja muista vapaista työtätekevistä oli naisia. Joten heidän on täytynyt olla ennen kaikkea orjia.

Jutun professsorin silminnähtävää innostusta voisi verrata vaikkapa sellaiseen, että joku kehuisi, kuinka vuonna 1842 Yhdysvallat oli aidosti kansainvälinen maa, koska maahan oli ryöstetty suuri määrä orjia aina Afrikasta saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti