maanantai 18. toukokuuta 2015

Lyme Bay Traditional Mead, iso vagina

Englantilaista alkuperää oleva Lyme Bay Traditional Mead on olut. Tai ainakin Alko sitä sellaiseksi nimittää.

Nimensä mukaisesti se on tyypiltään "mead". Siinä on kyse käyttämällä valmistettavasta alkoholijuomasta, jota tehdään hunajasta ja vedestä ja käytetään hiivalla. Suomeksi siitä voidaan käyttää nimitystä hunajaviini. Euroopassa hunajaviinin tapaista juomaa on juotu yleisesti jo tuhansien vuosien ajan. Sellaisen valmistamiseen voidaan käyttää myös humalaa, jolloin sen mausta tulee enemmän olutta muistuttavaa. Hunajaviini on Suomessa nautittavan siman lähisukulaisjuoma.

Minä, kulttuurielämäntuntijakollegani sekä eräs toinen vieraani nautimme kämpilläni Lyme Bay Traditional Mead -juomaa viime lauantaina kolmistaan. Kulttuurielämäntuntijakollegalleni oli Alkon myyjä tyrkyttänyt sitä voimaperäisesti, ja niin hän oli ostanut sitä yhden pullollisen verran.

Tekele on vahvuudeltaan 14,5-prosenttista.

Se on sijoitettu 0,75 litran pulloon, joten on hyvä, että sitä oli jakamassa useampi henkilö.

Alkon kuvaus Lyme Bay Traditional Mead'istä kuuluu näin: meripihkankeltainen, makea, hunajainen, sitruksinen, kevyen pähkinäinen, hennon rusinainen

Omasta mielestäni sitä kuvaamaan sopivat seuraavanlaiset luonnehdinnat:

– melkein mutta ei täysin erilaista juomaa kuin olut
– kuin laimennettua pangalaktista kurlauspommia
– kuin hyvälaatuista kiljua
– jossain määrin ihmisarvon vastaista

Otsikon "iso vagina" tuli paikalleen siitä syystä, että eräs nettituttuni oli käyttänyt blogimerkintänsä otsikossa ilmaisua "iso kyrpä", ja ajattelin mukaillen matkia häntä. Ja sitä paitsi ilmaisu sopii paremmin kuin huonosti tämän blogimerkinnän aiheeseen.

Mutta koska mainitsin pangalaktisen kurlauspommin, joka on mainittu Douglas Adamsin tieteisparodisessa teoksessa "Linnunradan käsikirja liftareille", niin lainaan lopuksi seuraavassa kirjasta ao. pätkää (saa olla lukemattakin):

Myös Linnunradan käsikirja Liftareille mainitsee alkoholin. Se kertoo myös, että paras kaikista maailmankaikkeuden alkoholijuomista on pangalaktinen kurlauspommi.

Se kuvailee kurlauspommin vaikutusta seuraavasti: se tuntuu siltä kuin aivosi lyötäisiin muusiksi sitruunaviipaleella, joka on kiedottu suurehkon kultaharkon ympärille. Käsikirja luettelee myös ne planeetat, joilta saa parasta kurlauspommia, ryypyn hinnan kullakin planeetalla ja niiden hyväntekeväisyysjärjestöjen nimet, jotka auttavat kurlauspommin käyttäjää pääsemään takaisin jaloilleen.

Jätän suosiolla lainauksen näin lyhyeksi, koska blogini lukijaa ei auttaisi yhtään se, että luettelisin niitä pangalaktisen kurlauspommin valmistusaineita, joita ei saa Maapallolta. Siitä tulisi vain vihaiseksi.

PS Kulttuurielämäntuntijakollegani oli myös kirjoittanut samasta aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti