perjantai 8. toukokuuta 2015

Scientia ja studia

Englanninkielisissä maissa kuulemma tiedettä merkitsevä sana "science" merkitsee oikeastaan luonnontieteitä. Vähemmän eksakteista tieteistä käytetään nimitystä "studies" (yksikkö "study", jos sitä muotoa nyt kukaan tarvitsee).

Nämä englannin kielen ilmaisut ovat luonnollisesti peräisin latinasta: scientia, studia/studium.

Suomen kielen tapa käyttää samaa nimitystä eksakteista ja pehmeämmistä tieteistä on peräisin Saksasta. Itse olen sitä mieltä, että me voisimme Suomessa pikku hiljaa tai tarvittaessa nopeamminkin siirtyä anglosaksiseen käytäntöön tieteitten nimeämisissä.

"Tiede" tarkoittaisi jatkossa luonnontieteitä ja humanistisia ja yhteiskuntatieteitä tarkoittaisi "oppi". Oppi samassa merkityksessä kuin ilmaisuissa "oppi menee perille" ja "ei oppi ojaan kaada".

4 kommenttia:

  1. Hyvä idea. Et sattuisi tuntemaan ketään kielitoimistosta? Jos meikäläinen (TURKULAINEN vielä!?!) ehdottaa jotakin kielitoimistolle, siitä ei mitään hyvää seuraa. Mutta pääkaupunkikuplan sisältä tullut ehdotus voisi ehkä päätyä jopa kuulluksi. Voittaahan joku Lotossakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tunne ketään kielitoimistosta. Oikeastaan tunnen ihmisiä harvinaisen vähän. Ja useimpia ystäviänikin näen vain hyvin harvoin.

      Luulen kyllä, ettei kielitoimisto kenenkään yksittäisen ihmisen ehdotuksen perusteella rupea muuttamaan ikiaikaista käytäntöä tieteitten kategorisoimisessa.

      Poista
  2. Pidän tuollaisia jaotteluja lähinnä ideologisia filosofioita suojelevaksi järjestelmäksi. Olen kuullut sanottavan että monet feministiset teoriat ovat akateemisen maailman sellaista puolta joka saa jumalatodistuksiin keskittyvän teologian tuntumaan tutulta.

    Miksi kunnioittaa tuollaisia millään "opilla". Minusta asia joko sopii tiedeverkkoon tai se on enemmän tekosyiden keksimistä ja käsiteanalyysiin nojaamista vielä senkin jälkeen kun sen loogisen positivismin jälkeisen tuhon pitäisi olla kaikille ilmiselvää. Olen tässä kuten Quine. Totean vain "The familiar material objects may not be all that is real, but they are admirable examples."

    VastaaPoista