keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Millainen EU:n tulisi olla?

Itse kannattaisin sellaista Euroopan Unionia, että vapaakauppasopimuksen lisäksi siihen kuuluisi maiden pyöreä pöytä, jossa keskusteltaisiin asioista kaikessa ystävyydessä. Myöskin kannatan jäsenmaiden oikeutta säännellä ihmisten jäsenmaiden välistä liikkumista ihan vain rötöstelyn ehkäisyn vuoksi. Varmuuden vuoksi tarkennan kukkahattutätien vuoksi, että rajoja ei siis laitettaisi milloinkaan kiinni, vaan tarpeen vaatiessa kaikilla mailla olisi oikeus ottaa käyttöön rajatarkastukset, joilla ehkäistäisiin epäsosiaalista turismia, kansainvälisen rikollisuuden kykyä toimia ja myös laitonta maahanmuuttoa.

EU:n lainsäädännön tulisi mielestäni myös määrätä, että vapaata kauppaa saa rajoittaa ihmisoikeuksien ja ympäristönsuojelun vuoksi.

Periaatteessa olisin valmis nielemään myös yhteisen rahan, mutta ei-asiantuntijana minun on vaikea käsittää, mikä olisi paras ja hyödyllisin ja samalla vähiten vahingollinen tapa järjestää rahaliitto. En ymmärrä taloudesta juuri mitään.

Kuitenkin, jos EU:n olisi aivan pakko mennä täydeksi liittovaltioksi, niin vähiten harmia saataisiin mielestäni aikaan kopioimalla merkitsevässä määrin Yhdysvaltain liittovaltion malli tänne. Yhdysvalloissahan osavaltioilla on oikeasti laaja autonomia. Eivätkä yhdenkään jäsenvaltion velat olisi sitten muiden jäsenvaltioiden velkoja. Toki yksi ainokainen mutta tärkeä muutos tarvittaisiin siihen: se että uusi EU katsottaisiin kansakuntien muodostamaksi liittovaltioksi, ja se merkitsisi mm. sitä, että jäsenvaltioilla säilyisivät omat kansalaisuutensa ja oikeus määrittää kansalaisuuden saamisen kriteerit, ja periaatteessa tietenkin myös oikeus rajavalvontaan.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi2/7/14 00:04

  EU:lla on yhteinen raja-valvonta rajoillaan, mikä on helpottanut huomattavasti sisäistä kauppaa nopeuttaen kuljetuksia. Yhteisillä sisäisillä rajoilla ei taida juuri rajavalvontaa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta tarpeen vaatiessa sellainen olisi hyvä saada voimaan.

   Poista
  2. Anonyymi2/7/14 00:09

   sisäisilläkin rajoilla voidaan pysäyttää kuljetuksia ja matkustajia pistotarkastuksilla, tosin enpä ole juuri moista toimintaa nähnyt, mutta luultavasti ihan toimiva systeemi. Suosittelen Tulli-ohjelman katsomista, siinä tehdään tullivalvontaa ainakin Suomen ja Viron välillä ja olemme kumpikin EU-maita.

   Poista
 2. Käsittääkseni EUn jäsenvaltioilla on jo nyt pienempi autonomia, kuin mitä USAn liittovaltioilla on. Mitähän se Euroopan liittovaltio sitten mahtaisi olla...?

  VastaaPoista