Joseph de Maistre (viite 1 ja viite 2) on tuskin sellainen ihminen, josta kauheasti pitäisin, jos elinaikojamme ylittävän kuilun yli pääsisin keskustelemaan hänen kanssaan esim. interlinguaksi tai englanniksi. Nykypäivän näkökulmasta mies olisi jonkinlainen ääriarkkikonservatiivi ja omista hirvittävän taantumuksellisista taipumuksistani huolimatta jopa minunkin voisi olla vaikea ymmärtää miehen poliittis-yhteiskunnallista ajatuksenjuoksua.
Siitä huolimatta de Maistre ei välttämättä ollut kaikessa ihan väärässä. Hän oli sitä mieltä, että kaikki järjen rakentama voidaan murskata järjen avulla, ja että vain irrationaalinen kestää. Ihminen kun kuvittelee olevansa järkevämpi kuin onkaan. Kuitenkin häntä ohjaavat tunteet ja tiedostamattomat motiivit. Ihminen jälkikäteen rationalisoi eli selittää tolkullisiksi valintojaan. Liberalismin ihmiskuva on optimistinen, vaikka todellinen elämä ei sellaista kuvaa ihmisestä oikein tuekaan.
Ihminen on vikainen.
Loppujen lopuksi vain irrationaalinen kestää. Meidän tulee tiedostaa, että ihmisen henkinen toiminta on irrationaalisluonteista. Vain siten voimme kuvitella pääsevämme edes jossain määrin elämämme herraksi.
Joskus tulevaisuudessa tulen kirjoittamaan aiheesta, onko ihminen hyvä vai paha vai jotain muuta. Tätä merkintää voi pitää jonkinlaisena esiharjoituksena sille. Sen julkaistumista odotellessa voitkin muun tekemisesi ohella käydä lukemassa Tuomo "Squirrel" Hämäläisen suhteellisen älykkään ja pitkähkön blogimerkinnän Skeptikon tien mielekkyys (eli kuinka paljon järki ohjaa ajatuksiamme ja elämäämme?).
...
PS 21.8.2014: Ja tulinpa sitten lopulta kirjoittaneeksi ja julkaisseeksi tekstin aiheesta "onko ihminen hyvä vai paha".
Joseph de Maistre'sta oli hyvin selventävät viitteet, luin molemmat. Kiitos, taas siitä, että historiantietämykseni parani.
VastaaPoistaNo kiva jos kelpasi.
PoistaOdottelen tulevaa blogimerkintääsi aiheesta, onko ihminen hyvä vai paha vai jotain muuta.
VastaaPoistaKiva, mutta sen julkaisukuntoon saattamisessa voi mennä viikkoja.
PoistaEipäs tässä kiirettä mihinkään, kuhan joskus luettavissa.
PoistaJeh, okkei. Mutta kunpa myös jaksaisin lukea Vihan punttisalia.
Poista