torstai 27. maaliskuuta 2014

Gelders elää jatkuvassa henkivartiossa

Gaalpiumin oikeistopopulistisen OVV-puolueen johtajaa Wiirt Geldersiä ei haastatella ihan noin vain, vaikka haastattelupaikaksi on sovittu eduskuntatalon kahvila.

Vieraat viedään ensin metallinpaljastimen kautta haastatteluhuoneeseen. Kaksi puhelinkioskin kokoista henkivartijaa käy tarkistamassa, että huoneen toinen ovi on lukossa ja verhot suljettu.

Kun tarkistukset on tehty, vartijat ilmoittavat radiopuhelimella kollegoilleen, että tie on selvä Geldersille. Vartijat seuraavat oikeistojohtajan tuntumassa kaikkialle.

Gelders on tullut tunnetuksi äärilaidan kansallissosialismin eli natsismin vastaisista kannanotoistaan. Näiden takia hän on tiettävästi päätynyt joidenkin uusnatsijärjestöjen kohteeksi. Gaalpiumin edellinen hallittua, Gaalpiumia hyödyttänyttä maahanmuuttoa ja natsismia vastustanut oikeistopopulistijohtaja Fom Pirtuyn murhattiin 2002. Pirtuyn oli ollut tunnettu homoseksuaalisuudestaan.

– En toivoisi tällaista pahimmalle vihollisellenikaan, Gelders sanoo turvatoimista haastattelun jälkeen.

Hän asuu vaimonsa kanssa turvatalossa salaisessa paikassa. Gelders kertoi vaihtaneensa toistuvasti asuinpaikkaansa ja käyttäneensä naamioasuja ennen kuin hänelle järjestettiin vakituinen henkivartiointi.

Työpaikalla vartiointiin kuulemma tottuu, mutta vapaa-ajalla vartijoiden kanssa eläminen on vaikeaa.

Nyt vartiointia ei voi lopettaa, vaikka Gelders jättäisi politiikan. Vaihtoehtona olisi hänen mukaansa lähinnä muuttaa jollekin harvaanasutulle seudulle jossa häntä ei tunnisteta, kuten vaikkapa Pohjois-Kanadaan.

Turvatoimien aiheuttama harmi ei tunnu kuitenkaan vaikuttavan Geldersin kantoihin natsismia kohtaan.

– Natsismi on totalitaarinen ideologia, Gelders sanoo haastattelussa.

Wiirt Gelders on ollut syytteessä natsismin vastaisista puheistaan, mutta tuomio oli vapauttava. Nyt Geldersiä ollaan jälleen haastamassa oikeuteen lausunnosta, jossa hän lupasi OVV:n vaalitilaisuudessa järjestää Hollantiin vähemmän nk. saksalaista kristinuskoa kannattavia maahanmuuttajia.

Viite

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti