tiistai 12. kesäkuuta 2012

Oikeisto, keskusta ja vasemmisto

Tekisi mieleni määritellä poliittinen oikeisto, keskusta ja vasemmisto kerralla lyhyesti ja samalla järkevästi. Ihmisillä saattaa olla jonkin verran erilaisia mielipiteitä niitten määrittelystä, joten minun on pakko tehdä se paremmin kuin muiden. Joten tässäpä olisi tämä!:

Oikeisto

Oikeisto ajaa yksityisen talouden toimijoiden etuja ja sitä enemmän, mitä enemmän näillä on taloudellista valtaa. Oikeistolaisuus ei tarkoita yritystukien lopettamista, vaan yritystukien antaminen on hyvinkin oikeistolaista, jos sitä annetaan suuryrityksille. Oikeistolaisuuteen sopii myös sosiaalisesti tehokkaan markkinatalouden horjuttaminen antamalla taloudellisen vallan kasaantua harvoihin käsiin.

Vasemmisto

Vasemmisto ajaa julkisen talouden toimijoiden etuja. Tällä voi olla vahvoja sosiaalisesti myönteisiä vaikutuksia, mutta toisaalta valtaa voi myös kasaantua julkisen vallan byrokraattien käsiin kohtuuttomasti.

Keskusta

Keskusta ei leimallisesti aja sen enempää paljon taloudellista valtaa omaavien yksityisten toimijoiden kuin julkisen taloudenkaan toimijoiden etuja. Keskusta voi olla hyvinkin paljon sekä sosiaalisesti että talouskysymyksissä nk. järjissään. Keskustalla en tarkoita Suomen Keskusta -nimistä puoluetta.


Ja seuraavassa käsittelen ääriryhmiä.

Äärioikeisto

Äärioikeistolla en tarkoita sitä mitä ihmiset yleensä käsitteellä tarkoittavat, vaan kirjaimellisesti hyvin taikka äärimmäisen oikeistolaisia. Äärioikeistolaiset kannattavat joko valtiotonta yhteiskuntaa, jossa vallitsee vahvimman laki taikka sitten minimivaltiota, jossa valtion tehtäviksi on rajattu pelkästään maanpuolustus, kansalaisten fyysinen turvallisuuden takaaminen ja yksityisomaisuuden suojeleminen.

Äärivasemmisto

Äärivasemmisto kannattaa työläisten tai talonpoikien tai yleensä pieneläjien puolustajien eliitin etujen ajamista. Äärivasemmistolaisia ovat esim. marxistileninistit ja vasemmistolaiset suvaitsemattomat huligaanit.

Äärikeskusta

Äärikeskustalla tarkoitan suurin piirtein sitä mitä ihmiset yleensä tarkoittavat äärioikeistolla. Nimitän sitä äärikeskustaksi, koska monesti heikäläiset kannattavat sosiaalisia reformeja, esim. myös kapitalismin suitsimista, joten nimitys äärioikeisto ei useinkaan sovi heihin. Se mikä tekee äärikeskustalaisuuden kannattajista ääri-ihmisiä on se, että he kannattavat kiihkonationalismia ja/tai kieltävät joidenkin ihmisten ihmisarvon rodun taikka syntyperän perusteella.

8 kommenttia:

 1. Anonymous12/6/12 21:41

  Ihan hyviä määrittelyitä. Mielestäni yhteiskunnasta (valtiovallasta) kertoo kuitenkin enemmän, miten se kohtelee kansalaisiaan. Jäsennän tätä kahden esimerkin avulla, jotka sulkevat toisensa pois.

  1) Jos valtio katsoo, että kaikki sen kansalaiset ovat erilaisia, se kohtelee heitä samanlailla, jotta se saa hommansa hoidetuksi

  2) Jos valtio katsoo, että kaikki sen kansalaiset ovat samanlaisia, se kohtelee heitä erilailla saadakseen hommansa hoidetuksi

  T: Sam

  VastaaPoista
 2. Mihin poliittisella kartalla asettaisit Vihreät ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreät on ollut hallituksessa mukana antamassa ulkomaisille pankeille mittavia tukiaisia ja tämä on oikeistolaista. Toisaalta he ovat runsaasti olleet lisäämässä julkisia menoja turvapaikkashoppailun avulla ja tämä on vasemmistolaista. Toisaalta heissä on myös keskustalaisia piirteitä. Minusta Vihreät on hirvittävä sekasotku.

   Ja on huomattava, että puolueita voidaan ja pitääkin arvioida muidenkin poliittisten akselien kuin pelkästään oikeisto-vasemmisto-akselin kautta. Muita tärkeitä akseleita ovat liberalismi-autoritarismi ja konservatismi-radikalismi.

   Poista
 3. Tuo oikeistolaisuus on nyt otettu korporatismin näkökulmasta. Mielestäni kapitalismiin ei kuulu minkään valtakunnan tuet.

  Kapitalismia (=oikeistolaisuus?) parhaimmillaan on esimerkiksi elintarvikkeiden hankkiminen suoraan tuottajalta ilman välikäsiä. Tämä on sitä sopimisen vapautta ja se on aika kaukana tuosta vallan keskittämisestä harvoille.

  Monet oikeistolaiset kannattavat myös perustuloa mikä ei myöskään istu tuohon esittämääsi vallan ja rahan keskittämiseen.

  Muutoin aika samoilla linjoilla. Tosin viime aikoina on jäänyt sellainen kuva, ettei tuollaista esittämääsi vasemmistolaista toimintaa ainakaan Suomessa hirveästi esiinny, vaan Kokoomuksesta Vasemmistoliittoon toiminta vaikuttaa olevan enemmänkin tuota äärivasemmistolaista sorttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Minusta kuitenkin hiukan sekoitat kapitalismin markkinatalouteen. Kapitalismissa vauraudella on taipumus keskittyä. Markkinataloudessa taas voidaan pitää yllä sosiaalisesti järkeviä sääntöjä, jotka ehkäisevät keskittymistaipumusta. Perustuloa kannattavat ihmiset taas eivät minusta ainakaan tältä osin ole kovin oikeistolaisia.

   Taitavat olla kuitenkin kiinni aika lailla määritelmistä nämä.

   Mutta väännetään asiasta lisää mökillä.

   Poista
 4. Avaisitko hieman käsitettä liberalismi-autoritarismi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No autoritarismi merkitsee enemmän tai vähemmän diktatuurista hallintotapaa. Liberalismi tarkoittaa edellisen vastakohtaa eli ihmisten kannalta vapaudenhenkistä hallintoa.

   Poista