perjantai 15. kesäkuuta 2012

Äidinkielinillitystä

Minua ärsyttävät kauheasti seuraavat kaksi viime vuosina puhekieleen pesiytynyttä ilmiötä:

Sinä-passiivi. Normaalien suomen kielen passiivin käyttötapojen sijaan passiivia ilmaistaan yksikön toista persoonaa käyttämällä.Tämän puhetavan käyttäjistä kuuluisin esimerkki on Mika Häkkinen. Yksi kaverini, jonka kanssa käyn aina välillä lenkillä, käyttää jatkuvasti puheessaan sinä-passiivia. Eilen vastasin hänen puheeseensa: "Ai minäkö?!" Tänään tapasin kaverini, joka on kirjailija, ja kauhukseni huomasin hänenkin käyttävän sitä. Huomautin asiasta ja hän puolustautui sanomalla, että hän käyttää sitä vain puhuessaan, ei kirjoissaan.

Esimerkki sinä-passiivin käytöstä: "Kun kompastut ja sitten lähdet uudelleen juoksemaan..." Asia on suomen kielessä parempi ilmaista sanomalla "Kun kompastuu ja sitten lähtee uudelleen juoksemaan..."

Toinen minua ärsyttävä puheilmaisu on ilmaisun 'kaksoisstandardi' käyttö. Se on anglismi ja parempi on ilmaista asia suomeksi käyttämällä jotain sanoista 'kaksoismittapuut', 'kaksinaismoralismi' ja 'kaksinaamaisuus'.


Muokkaus: olin unohtanut laittaa sanan 'kaksinaismoralismi' vaihtoehtoihin, joten lisäsin sen myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Empä olisi uskonut, että osaan äidinkielestä erotta sen, että puhun väärin, käytän näimmä itsekkin sinä-passiivia, kun tutkin esimerkkiä.

    VastaaPoista