torstai 7. maaliskuuta 2024

Bass Reeves (1838-1910) oli hieno Deputy U.S. Marshall ja neekeri

Bass Reeves (1838-1910) oli miespuolinen neekeri, joka tunnetaan siitä, että hän toimi hyvän aikaa Yhdysvaltain liittovaltion apulaissheriffinä (Deputy U.S. Marshall englanniksi).

Bass Reeves syntyi orjuuteen Arkansasin osavaltioon kuuluvassa Crawfordin piirikunnassa. Hän ja hänen perheensä kuuluivat Arkansasin kansanedustajalle William Steele Reevesille. Yhdysvaltain vuosina 1861-1865 riehuneen sisällissodan aikana hänen omistajansa taistelivat osavaltioiden laajoja oikeuksia ja neekeriorjuuden säilyttämistä kannattavan Konfederaation puolella.

Yksi tärkeä sytyke sodan synnylle oli ollut se, että Yhdysvaltain presidentiksi oli tullut valituksi Republikaanisen puolueen ehdokas Abraham Lincoln (1809-1965), joka vastusti neekeriorjuuden laajentamista uusiin läntisiin alueisiin. Etelävaltioitten valkoiset pelkäsivät jäävänsä maan kongressissa vähemmistöön asioista päätettäessä, jos läntiset alueet säilytettäisiin yleisesti orjuudesta vapaina.

William Reeves otti tietenkin Bassin mukaan sotaan. Erään pokeripelin yhteydessä Bass kuitenkin hyökkäsi tämän pojan Georgen kimppuun. Hän pakeni orjuuttajiltaan intiaanialueelle, jossa hän oppi cherokeen ja creekin kielet, paikalliset tavat ja jäljittäjän taidot. Lopulta hänestä tuli maanviljelijä.

Vuoden 1875 paikkeilla hänet palkattiin Yhdysvaltain liittovaltion apulaissheriffiksi 200 muun henkilön ohessa. Hän oli silloin 37-vuotias.

Bass tunsi hyvin intiaaniterritorion ja palveli lainvartijana tällä tavattoman laajalla alueella alueella yli 32 vuoden ajan, alueella, joka nykyisin tunnetaan Oklahoman osavaltiona.

Voisin kuvitella, että Bassin työ saattoi olla tavallistakin vaikeampaa, kun välttämättä ihan kaikki Yhdysvaltain valkoiseen väestönosaan kuuluvat eivät halunneet tuolloin kunnioittaa Reevesin virkamerkkiä.

Bass oli erinomainen aseenkäyttäjä. Hän käyttöaseensa olivat Winchester-makasiinikiväärin versiot 1873 ja 1892. Hän käytti myös lyhyen aikaa Colt Peacemaker -revolveria. Näihin aseisiin sopivat samat patruunat, mikä oli kätevää.

Jos ketään kiinnostaa, niin on olemassa sanonta, jonka mukaan Winchester oli ase, joka valloitti lännen, ja toinen sanonta, jonka mukaan Colt Peacemaker teki ihmisistä tasa-arvoisia.

Bass toi tuomarin eteen eräät kaikkein häikäilemättömimmistä karkureista. Hän ei myöskään koskaan haavoittunut, vaikka erinäisissä tilanteissa hänen hattunsa ja vyönsä saivat osumia.

Bass jäljitti ja tappoi pahamaineisen Jimm Webbin, joka oli murhannut 11 ihmistä.

Hän koki elämässään monenlaisia tragedioita. Bass kerran ampui vahingossa asettaan puhdistaessaan miehen, mikä johti oikeusjuttuun, jossa hänet kuitenkin vapautettiin syytteistä hänen hyvän maineensa ansiosta. Hänen vaimonsa Nellie Jennie kuoli vuonna 1896. Hän meni myöhemmin naimisiin Winnie Sumterin kanssa.

Bassin täytyi kerran pidättää poikansa Benjamin "Bennie" Reeves murhasta. Poika vapautui vankilasta yhdentoista vankeusvuoden jälkeen ja eli lopun elämänsä mallikansalaisen tavoin.

Oklahomasta tuli osavaltio Yhdysvaltoihin vuonna 1907. Bass oli silloin 68-vuotias. Hän ryhtyi silloin Muskogeen poliisin palvelukseen, jossa hommassa työskenteli viimeiset kaksi vuotta työurastaan ennen kuin eläköityi.

Bass Reeves oli uransa aikana pidättänyt mahdollisesti jopa 3000 henkilöä. Itseään puolustaakseen hän oli joutunut tappamaan 14 lainsuojatonta.

Mies kuoli vuonna 1910 munuaistulehdukseen.

Bass Reevesistä on myös julkaistu mini-tv-sarja Lawmen: Bass Reeves vuonna 2023.

2 kommenttia:

  1. Koko lailla hyvinhän nuo Reevesin virkamerkkiä kunnioittivat, kun reilun 32 virkavuoden aikana ja n. 3 000 pidätykseen johtaneen virkatehtävän yhteydessä joutui käyttämään tappavaa voimaa ainoastaan 14 kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinänsä. Mutta voi olla, että valkoisen virkamerkkiä kunnioittivat vielä enemmän. U.S Marshalin homma oli toisaalta liittovaltion hommaa, ja liittovaltion loukkaaminen saattoi aiheuttaa isommat rapsut.

      Poista