Viime vuonna eli 12.7. Jeesuksen vuonna 2023 päätin enimmäkseen lakata lukemasta Helsingin sanomat -lehteä.
Ehkä se, että lehti hieroi jatkuvasti pahuuttani ja muiden isänmaallisten ihmisten pahuutta naamaani kuin olisi wanhan kunnon ajan Raamatulla päähän lyöjä, sai minut tekemään tämän ratkaisun. Ja sekin, että lehti kovasti "riemastui", kun Perussuomalaiset pääsi muodostamaan hallituksen yhdessä Kokoomuksen ym. kanssa.
Helsingin sanomissa ei mielestäni ole erinomaisen pahaa se, että osa sen julkaisuista sijaitsee maksumuurin takana. Jostain on kaupallisen julkaisun raha itsensä ja toimittajiensa pyörittämiseen saatava. Minä ymmärtää.
Itse asiassa päätin, että jos luen joskus Hesaria, niin luen ennen kaikkea lehden kulttuuriosastoa. Minä olen sillä lailla kultturelli. Ja joskus ehkä lukijakirjoituspalstaakin. Ja ulkomaanosastoa. Tiede-osasto varsinkin on melko turvallinen.
Jos jollakin sivustolla on ollut Hesarin uutisotsikoita linkkeinä, niin olen voinut poimia sieltä sopivan vaarattomilta näyttäviä artikkeleita luettavaksi.
Mutta jos omilta lähteiltäni saan jossain vaiheessa selville, että Helsingin sanomat -lehti on muuttunut kannaltani mukavammaksi, niin kyllähän minä sitten palaan syvemmin sen ääreen.
Tässä voi vielä mainita sen, että kyllä minä oikeasti luen aina välillä sellaisiakin artikkeleita ja kolumneja, joissa haastetaan oma maailmankatsomukseni. En elä kaikukammiossa. Elän sellaisessa joka tapauksessa varmaan vähemmän kuin tavallinen Helsingin sanomien ja Ylen toimittaja.
Lueskelen välillä myös sellaisia julkaisuja kuin Verde, Osmo Soininvaaran blogi, Verkkouutiset, Suomenmaa ja Kansan uutiset.
Huvittavaa, jos tässä mitään sellaista voi nähdä, on kenties se, että vielä pitkään Hesarin jatkuvan lueskelun lopettamiseni jälkeen kirjoittelin osoitepalkkiin kirjainyhdistelmää "hs". Mutta koska olin poistanut Helsingin sanomat selaimeni kirjanmerkeistä, jouduin aina HSL:n (Helsingin seudun liikenne) sivuille. Hyvähän sivusto sekin on. Jostain syystä selaimeni kuitenkin myöhemmin oppi lehden osoitteen muistamaan.
Yleä minä vähän enemmän vielä siedän. Ylellä on se Areenakin. Tosin myös Ylen uutissivujen annista minä pidän eniten kulttuuriosastosta. Vähiten luen Ylen sivustoilta Politiikka-osastoa.
Mutta edellä mainittujen päälle tässä osittainen lista siitä, millaisia sisältöjä itse verkossa jatkuvahkosti lueskelen:
Tiedepalsta.fi, enemmän tai vähemmän tiedeaiheisiin keskittyvä keskustelupalsta, joka perustettiin lähellä vuodenvaihdetta 2022-2023, kun Sanoma-konserni oli lakkauttanut Tiede-lehden sittemmin surullisenkuuluisaksi (pienissä piireissä) tulleen keskustelupalstan
Hommaforum, hyvämaineinen poliittisluontoinen keskustelupalsta, jonne minäkin olin ennen wanhaan kirjoitellut. Mutta vuosiin en ole enää jaksanut, vaikka kirjoitteleminen tuonne toisi minulle lukijoita. Hommaforumilla ovat kirjoitelleet myös sellaiset kuuluisuudet kuin rasismitutkija Vesa Puuronen, muusikko Anssi Kela ja Fingerpori-sarjakuvastaan tunnettu sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla. Hommaforumilla pääsee myös rekisteröitymätön käyttäjä lukemaan keskustelupalstaa, mutta kirjoittaakseen siellä tulee olla rekisteröitynyt käyttäjäksi. Peräkammari on ainoa Hommaforumin osastoista, joilla rekisteröitymätön ei pääse lueskelemaan viestejä. PS.: Hommaforum on sitten moderoitu keskustelupalsta.
Elitisti on elokuvia esittelevä sivusto. Sieltä löytyy esittelyjä myös harvinaisemmista helmistä, ja "helmistä". Jos on sivuston etusivulla, niin selaimen Päivitä-nappia klikkaamalla sivusto arpoo luettavaksi uuden – tai vanhan – arvostelun, jota pääsee lukemaan sitten yksinkertaisesti klikkaamalla otsikkobanneria.
Agricola, Suomen humanistiverkko. Tätä kautta löytyy paljon kaikenlaista luettavaa.
Feissarimokat näyttää kaikelle kansalle Facebook-mokia ja muita sosiaalisen median helmiä. Sivusto antaa myös lukijalle mahdollisuuden kommentoida. Sivustolla julkaistaan uutta yleensä kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin.
Ihmisluontoa etsimässä on tietokirjailija ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalon asiantunteva blogi, jonka taustalla on tieteellistä arvomaailmaa
Sarastus-verkkolehti sanoo olevansa kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti
Professorin ajatuksia -blogi on jollakin todennäköisyydellä professorin pitämä ja kirjoittama. Vaikuttaa asialliselta ja asiantuntevalta.
Kalmistopiiri on arkeologinen verkkojulkaisu
Tekniikan maailma on tunnettu lehti. Verkkoversion ilmaisartikkeleista ei löydy ihan kaikkea lehdessä julkaistua, mutta silti löytyy yhtä sun toista mielenkiintoista.
Liberalismiwiki on liberaalien pitämä ja tekemä wikisivusto, jonka näkökulma on liberaali
PT-media on uutissivusto, jossa julkaistuu uutissisältöjä ja artikkeleita Suomesta ja muista Pohjoismaista
Havaintoja digimaailmasta on tunnetun tietotekniikkanörtin Petteri Järvisen blogi
Ilta-sanomat on iltapäivälehti, joka ei sisällä maksumuuria toisin kuin Iltalehti
Jussi K. Niemelän blogi sisältää miehen ateismiin, uskonnollisuuteen, filosofiaan ja skeptisismiin liittyviä kirjoituksia
Jaakko Häkkisen puolikuiva alkuperäsivusto. Häkkinen on kielitieteilijä. Minä kun olen niin kovin kiinnostunut kielitieteestä ja suomalaisten ja uralilaista kieltä puhuvien alkuperästä. Häkkiselle oli käynyt sama kuin minullekin, eli Elisan päätös lopettaa vuodenvaihteessa 2022-2023 sähköposti- ja kotisivupalvelunsa yksityisihmisiltä johti siihen, että piti siirtää nettisivunsa toisaalle. Minun alkuperäiset nettisivuni olivat muuten sijainneet samassa internetosoitteessa 1990-luvun loppupuolelta alkaen, Häkkisen ilmeisesti jonkin verran vähemmän aikaa.
Uuden-Seelannin yleisradioyhtiön RNZ:n sivut
Helsingin yliopiston Suomalais-ugrilaisen ja pohjoismaisen osaston blogi
Janne Paalijärven blogi. Kyseessä on liberaali ihminen, joka ei ole tätä nykyä sen enempää poliittisesti aktiivinen kuin minäkään. Paalijärvi on myös minua parempi tietotekniikkanörtti. Minä tosin pidän samanaikaisesti viittä blogia, mutta se johtuu enimmäkseen siitä, että minulla on paljon vapaa-aikaa. Toki voin tässä mainita senkin syyksi, että kullakin blogillani on omanlaisensa julkaisuprofiili.
Listafriikki.com on eskapismin korkea veisu sivustoksi. Eli se tarjoaa väylän paeta liian raskailta aiheilta tässä pahassa maailmassa.
Gaia-blogi sisältää asiaa ilmastonmuutoksesta ja energiasta
Menneen talven lumia jo: Skepsis-yhdistyksen keskustelupalsta oli tarjonnut väylän keskustella skeptismiä liippaavista aiheista ja vähän muustakin. Viimeisimpien vuosiensa aikana tämä ei ollut enää ollut kovin aktiivinen. Lopulta eli muutama päivä sitten vuoden 2023 lopulla yhdistys lopulta lopetti keskustelupalstansa. Kevyet mullat sille. Yhdistys ilmoitti, että keskustelu jatkuu Facebookin puolella. Se on tylsää, kun minä en ole vuosiin enää viitsinut olla Facebookissa. Ylläpito oli sanonut ao. viestissään, että sivustolle oli kertynyt yli 400.000 viestiä 25 toimintavuoden aikana. Tissit.
ABC:n (Australian Broadcasting Corporation) eli Australian yleisradioyhtiön sivut. Luen näitä englanniksi, vaikka sivuston uutisosasto ABC News löytyy myös mandariinikiinan, bahasa indonesian ja tok-pisinin kielillä.
Vapaa-ajattelijoiden sivut. Olen joutunut ennen pitkää havaitsemaan, että Suomen vapaa-ajattelijoiden lafka ajaa minunkin asiaani. Nykyäänhän puulaaki ei edes enää kumarra kommunismin suuntaankaan, kun Itä-Euroopan nk. kansandemokratioiden vapautumisesta ja Neuvostoliiton romahtamisesta on jo niin kovin pitkä aika. Tosin pientä äkkiväärää asennetta saattaa silti edelleenkin joskus ilmetä joissakin lafkan edustajissa.
Erään planeetan ihmeitä on blogi elollisesta luonnosta ja sitä tutkivasta tieteestä. Sitä pitää ja kirjoittaa biologi, tiedetoimittaja ja kuvittaja Maija Karala.
Itse puolestani viihdyn oikein hyvin kaikukammiossa, jossa esitetyt ajatukset vastaavat omia aatteitani, arvojani ja asenteitani.
VastaaPoistaValtamedioista maakuntalehti ja molemmat iltapäivälehdet saavat toimia siihen vastapainona kertoen Virallista totuutta.
Minä taas hankin vertaistukea "Vihan punttisalilta".
PoistaPeriaatteessa voisin minäkin lopettaa lähes kokonaan sekä Ylen nettisivujen että Hesarin lukemisen, mutta asian taitaa estää se, etten kykene täyttämään millään muulla siitä syntyvää aukkoa, joten se täyttyisi tylsyydellä.
PoistaMinun ei myöskään kannata ruveta maksamaan jostain suoratoistopalvelusta, koska missään niistä ei ole saatavilla läheskään kaikkea sellaista, mistä voisin olla kiinnostunut.
Ei YLEnannon ja Hell-Sinkin Totuuden nettiversioiden lukeminen harvakseltaan erityisen turmiollista ole, itsekin teen sitä kun vastaan tulee kiinnostava otsikko tai jompaankumpaan on linkattu.
PoistaOokei.
PoistaJa kunpa kykenisin lukemaan vain harvakseltaan.
Poista