keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Saatana tekeytyy joskus valkeuden enkeliksi

Niiden uskontojen kannattajia, joiden mielestä toisinajattelevat ihmiset ovat pimeyden ruhtinaan tms. puolella, kehotan miettimään, että ehkä he itse ovat väärässä, sillä saatana tekeytyy joskus valkeuden enkeliksi.

"Ei sitä koskaan tiedä, millä oksalla se piru istuu", Pentti Siimeksen esittämä henkilöhahmo oli lausunut wanhassa suomalaisessa elokuvassa ammuttuaan henkilön puun oksalla istuen.

On mielenkiintoista sekä erinomaisen yleistä, että yksikään aikuinen ihminen ei usko olevansa pahuuden puolella. Kaikki ovat "hyvyyden" puolella, vaikka tämä "hyvyys" ilmenee eri lailla eri ihmisissä ja eri kulttuureissa ja uskonnoissa.

Lisäksi voisin sanoa, että varsin monet uskontojen dogmit ovat osoittamattomissa oikeiksi ja usein myös vääriksi, eli niiden puolesta ei ole olemassa objektiivisia todisteita. Sama pätee tietenkin myös etiikan väittämiin ja melko lailla muutenkin henkilökohtaisen maailmankatsomuksen väittämiin.

2 kommenttia:

  1. Samoinhan äänioikeuden kaventajat ajattelevat systeemiä, jossa se säilyisi nimenomaan heillä itsellään, ja pisimmälle menijät eli valistuneen itsevaltiuden kannattajat haaveilevat diktatuurista, jossa diktaattorina olisivat he itse.
    Yleensä heille ei tule mieleen skenaario, jossa äänioikeus vietäisiinkin heiltä ja diktaattorina olisikin joku heitä vihaava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Asettuminen muiden ihmisten asemaan auttaisi asiassa.

      Itse asiassa kannatan yhdysvaltalaisen filosofin John Rawlsin oikeudenmukaisuusteorian ajatusleikkiä tietämättömyyden verhosta. Siteeraan seuraavassa Wikipedian artikkelia:

      "Rawls lähtee muodostamaan oikeudenmukaisen yhteiskunnan periaatteita seuraavanlaisen kuvitteellisen tilanteen kautta. Joukko henkilöitä on päättämässä, minkälaisten periaatteiden mukaan heidän yhteiskuntansa tulisi toimia. He eivät päätöstilanteessa kuitenkaan tiedä, minkälaisessa yhteiskunnassa he elävät tai mikä on heidän oma asemansa siinä. Rawls kutsuu tilannetta tietämättömyyden verhon takana olemiseksi. Rawlsin tietämättömyyden verhon takana olevat henkilöt eivät tiedä edes sitä, mikä on heidän käsityksensä hyvästä elämästä tai mihin he pyrkivät elämässään tultuaan pois verhon takaa. Siksi heidän on yritettävä rakentaa sellaiset periaatteet, jotka mahdollistavat heille hyvän elämän, olipa se missä olosuhteissa hyvänsä. Oikeudenmukaisuuskäsitystä, joka tältä pohjalta muotoutuu, Rawls kutsuu oikeudenmukaisuudeksi ymmärrettynä reiluna pelinä."

      Poista