keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Lipoomat muistuttavat kananlihaa

Kananlihaan ei pidä koskea paljain käsin, koska se muistuttaa lipoomaa.

Tämä on itse keksimäni vitsi. Se saattaa kuulua maailman huonoimpien vitsien joukkoon, mutta se on silti omani.

Olen tavannut katsoa TLC-kanavalta erilaisia paiseohjelmia. Näiden ulkomaalaisten ohjelmien suomennetuissa nimissä tapaa olla sana "paise", joten siksi on luontevaa käyttää kaikista niistä nimitystä "paiseohjelma".

Lipooma on hyvänlaatuinen kasvain, jossa on kyse epänormaalista rasvasolujen kasaumasta. Lipoomat ovat yleensä koteloituneita, jolloin ne on myös suhteellisen helppo saada leikattua ihon alta pois. Joskus kuitenkin niillä on "sormia", eli niiden ulkomuoto on epämääräinen. Tällöin on vaarana, että poisleikkauksen yhteydessä ihon alle jää palanen lipoomaa, ja silloin yleensä lipooma kasvaa takaisin.

Jos lipooma leikataan pois pitemmän ihoviillon kautta, se voidaan usein puristaa kokonaisena ulos. Jos taas tehdään lyhyempi viilto, lääkäri voi tylppäkärkisillä saksilla ensin möyhentää lipooman, jolloin se saadaan puristettua pienemmän haavan kautta ulos mössönä.

Ja sitten tärkeitä ovat myös kystat. Ne syntyvät yleensä sillä lailla, että usein jonkinlaisen ihovaurion seurauksena ihon alle alkaa muodostua talista ja kuolleista ihosoluista paise. Ko. mömmö sijaitsee eräänlaisessa pussissa. Täytyy tässä mainita vielä se, että kystia on kuitenkin olemassa useaa eri tyyppiä, joten niissä voi olla muutakin moskaa.

Lääkärit pyrkivät tavallisesti siihen, että pussin seinämä ei poistettaessa rikkoutuisi. Kysta saattaa nimittäin rikkoutuessaan myös levittää sisältöään ympäristöön, esim. lääkärin päälle, sillä joskus ne ovat melko pinkeitä. Ja on se muutenkin siistimpää. Jos kystaan on päässyt bakteereja, se voi haista melko pahalle, ja kystan sisältöä jos jää ihon alle, siitä voi aiheutua bakteeriongelma eli infektio tällöin. Joskus on kuitenkin käytännöllistä puristaa kysta tyhjemmäksi ennen kuin rupeaa poistamaan sitä. Kystan pussi lääkärin kannattaa aina poistaa, ettei kysta uusiudu.

Erityisesti kystia ei niiden omistajan kannata puristella. Kystan kärsiessä syntyy nimittäin arpikudosta, mikä vaikeuttaa kystan poistamista myöhemmin.

Vaikka lipoomat ja kystat tapaavat olla hyvänlaatuisia paiseita, niin ne sopivassa kohdassa kasvettuaan saattavat myös vaarantaa kantajansa hengen, varsinkin lipoomat. Esim. jos paise alkaa painaa henkitorvea.

Olen tavannut viime aikoina valmistaa sunnuntaisin ruokaa kananjauhelihasta. Koska lipooma TLC-kanavan ohjelmien tietojen mukaan muistuttaa kananlihaa, päätin testata asiaa.

15. päiväksi lokakuuta, joka oli sunnuntai, ostin ikään kuin alkulämmittelyksi kananlihasuikaleita. Näin pääsin jo lähelle tiedon lähdettä.

Seuraavaksi sunnuntaiksi 22. lokakuuta olin ostanut sitten kananlihaa paloina. Tarkastelin köntsiä niin sormilla tunnustellen kuin silmilläni suurella mielenkiinnolla.

Lopuksi valmistin niistä ruokaa.

Valitettavasti minulla ei ole elämäni aikana ollut mahdollisuutta päästä käsittelemään yhtäkään lipoomaa henkilökohtaisesti, joten testaus jäi siltä osin vähän raakileeksi.

PS. Jos kana kuuluisi imettäväisiin, niin silloin voitaisiin puhua kanan rinnoista, ja nämä voisivat muistuttaa vielä enemmän lipoomia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti